Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Među prvima su uveli rigorozne mjere: Austrija danas ima više ozdravljenih nego novozaraženih

Preuzmite sliku

Austrijski ministar zdravstva i socijalne brige Rudolf Anschober rekao je u petak da se posljednjih dana u Austriji bilježi veći broj ozdravljenih nego novozaraženih, čime se nastavlja pozitivni trend u borbi protiv koronavirusa.

“Nadam se da će se ovaj radosni trend nastaviti i poslije uskrsnih blagdana”, kazao je na konferenciji za novinare Anschober, ministar iz redova stranke Zelenih. Naglasio je da je prva etapa u suzbijanju zaraze koronavirusa bila “uspješna”, ali je pozvao na daljnje dosljedno pridržavanje mjera ograničenja.

U Austriji, koja ima 8,8 miliona stanovnika, u petak je službeno potvrđeno 13.400 zaraženih od kojih je preminulo 319, a ozdravilo 6064. Provedeno je 134.743 testova.

Međutim, prema istraživanju koje je u petak objavljeno u Beču, u Austriji ima dvostruko više zaraženih novim koronavirusom nego što to pokazuju testovi obavljeni do sada.

Stopa zaraženosti austrijskog stanovništva iznosi oko 0,32 posto, tj. zaraženo je oko 28.500 od 8,8 miliona Austrijanaca, prema zaključcima tog istraživanja koje je vodio jedan od glavnih istraživačkih instituta zemlje Sora na reprezentativnom uzorku od 1544 osobe.

“Sumnjali smo da je stvaran broj zaraženih viši od službenih podataka”, rekao je Christoph Hofinger s tog instituta, prenosi AFP. Ako se uzmu u obzir margine pogreške, između 10.200 i 67.400 osoba je moglo biti u kontaktu s virusom, prema tom istraživanju.

Sora je predstavila svoje istraživanje kao prvo koje izračunava stopu zaraženosti u jednoj zemlji Evropske unije.

Prema ministru Anschoberu, broj pacijenata u bolnicama smanjio se u odnosu na prethodni dan za 54 slučaja. U bolnicama se nalazi 1032 pacijenta što je, kako je rekao, najmanji broj od 30. marta, a na intenzivnoj njezi je 261 pacijent, pet manje u odnosu na prethodni dan, što ohrabruje. “Nemojte uništiti što smo do sada postigli”, upozorio je ministar Anschober.

Među prvima uveli stroge mjere

Austrija je jedna od prvih evropskih država koja je sredinom marta uvela stroge mjere ograničenja kretanja i okupljanja u javnom prostoru, a prema analitičarima, “bit će jedna od prvih koja će te drastične mjere ublažiti korak po korak poslije Uskrsa”.

“Ostanite kod kuće, virus još nije pobijeđen”, poručio je austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz (ÖVP), pozvavši sunarodnjake da izdrže u provedbi mjera restrikcije te da za Uskrs ne napuštaju svoje domove, “kako bi poslije Uskrsa zajedno postupno opet mogli krenuti prema normalnom stanju”.

U Austriji su već četvrtu sedmicu na snazi mjere ograničenja kretanja i okupljanja. Građani smiju napustiti svoje domove samo u slučaju odlaska na posao, u nabavku, kratku šetnju po svježem zraku ili kako bi pomogli drugima, posebno starijim osobama.

Mjere ograničenja, posebno držanje razmaka i nošenje maski prilikom odlaska u trgovine i u javnom prijevozu, produžene su do kraja aprila.

Prema aktualnim ispitivanjima javnog mijenja, u Austriji raste podrška vladajućoj koaliciji Narodne (ÖVP) i stranke Zelenih (G).

Prema ispitivanju javnog mijenja Research Affairsa 24, 81 posto Austrijanaca podržava stroge vladine mjere protiv širenja zaraze koronavirusa. Austrijskog kancelara Sebastiana Kurza pozitivnim smatra čak 73 posto ispitanika.

Kada bi se direktno birao austrijski savezni kancelar, isto ispitivanje je pokazalo da bi 33-godišnji Sebastian Kurz dobio više od 50 posto glasova, što se ocjenjuje kao najveća stopa popularnosti jednog austrijskog kancelara od vremena Bruna Kreiskog (SPÖ).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje