Utorak, 26. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mediji: Njemački desničari oružje nabavljali u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

U Minhenu je podignuta optužnica protiv osobe koja se tereti da je nabavljala oružje u Hrvatskoj.

Ekstremno desna scena u Njemačkoj nabavljala je oružje koje u tu zemlju dolazi posredstvom trgovaca oružjem iz Hrvatske, javlja u utorak javni servis ZDF.

Državno tužilaštvo u Minhenu podignulo je optužnicu protiv 47-godišnjeg Alexandera R. koji se tereti da je za potrebe ekstremne desnice u Njemačkoj nabavljao oružje u Hrvatskoj, javlja politički magazin Frontal21 javnog servisa ZDF.

„Kod glavnog optuženog i kod nekoliko primatelja pronađeno je više komada oružja među kojima poluautomatske puške tzv. pump-guns kao i preko 200 komada streljiva“, rekao je za ZDF Klaus Ruhland iz Glavnog državnog tužilaštva u Minhenu.

Osobe u čijim rukama je završilo oružje, mogu se pripisati ekstremno desnoj sceni, rekao je Ruhland.

Među njima su i pripadnici tzv. Državljana Reicha, osoba koje ne priznaju ustavni poredak Njemačke.

Njemački istražitelji su do osumnjičenoga Alexandra R. došli na osnovu spoznaja hrvatskih vlasti koje su još 2018. prilikom pretresa u Hrvatskoj pronašli veću količinu oružja namijenjenih kupcima u Njemačkoj.

Oružje dolazi i iz Srbije

Novinari u televizijskom prilogu razgovaraju s više osoba u Slavoniji koje su djelomice već odslužile zatvorske kazne zbog posjedovanja i preprodaje ilegalnog naoružanja.

U televizijskom prilogu sagovornici kažu da oružje dolazi iz Srbije, ali da jedan dio potiče iz razdoblja tokom i nakon Domovinskog rata, prenosi Hina.

Provoptuženi Alexander R. nekad je bio aktivni član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), a najkasnije od 2016. član je desno populističke stranke Alternative za Njemačku (AfD).

Hrvatski istražitelji su njemačke kolege obavijestili da Alexander R. u Hrvatskoj nabavlja oružje i pritom govori da je oružje, prema riječima jednog svjedoka, „namijenjeno AfD-u, jednoj desničarskoj stranci“.

Spomenuti ogranak AfD-a u okolici Minhena saopćio je da „nikada nisu ni ponudili niti kupovali ilegalno naoružanje“.

Alexander R. je do izručenja Njemačkoj u septembru, kako se navodi u prilogu, živio u jednom hrvatskom lučkom gradu. (Al Jazeera Balkans)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,