Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Maturska putovanja uzrok novih zaraza: U Sloveniji sve veći broj zaraženih

Preuzmite sliku

Među slovenskim maturantima koji su se nedavno vratili s ekskurzija iz Španije dosad je potvrđeno 144 zaraženih koronavirusom, vjerovatno delta varijantom, a u izolaciji je stotinjak osoba s kojima su bili kontaktu, objavile su u ponedjeljak zdravstvene vlasti.

Epidemiologinja Eva Grilc iz Instituta za javno zdravlje izjavila je lokalnim medijima je jedna skupina iz pokrajine Dolenjske boravila u katalonskom ljetovalištu Lloret de Mar, a druga je iz pokrajine Gorenjske. U svakoj je bilo više od 300 maturanata.

“Većina zaraženih su bez simptoma i upućeni su u karantin, a samoizolacija je preporučena i onima s negativnim testom”, rekla je Grilc.

Dodala je da se sumnja na delta varijantu koja se širi u Španiji i još nekim evropskim državama.

Dvije osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima nisu poštovali izolaciju nego su otišli u Hrvatsku, o čemu su obaviješteni hrvatski epidemiolozi, pa im je tamo  određena karantin, rekla je Grilc.

Po njezinim riječima, većina slovenskih maturanata je u inostranstvo otišla nevakcinisana, pa je mladima preporučila da se uoči putovanja vakcinišu protiv covida-19, sada kad je vakcina dovoljno.

Slovenija je u ponedjeljak zabilježila 12 novih zaraza i dvoje umrlih. Dvije doze vakcine dobilo je 35 posto, a jednu dozu 40 posto stanovništva. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje