Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Masovni ubica Anders Breivik suđenje započeo nacističkim pozdravom i rasističkim simbolima

Preuzmite sliku

Masovni ubica i osuđeni terorist Anders Breivik je današnje saslušanje za uslovnu slobodu počeo nacističkim pozdravom, a u sudnicu je donio i rasističke parole.

Danas je počelo prvo ročište od nekoliko njih koja će biti održana u narednih nekoliko dana, a u vezi s puštanjem Andersa Behringa Breivika na uslovnu slobodu nakon više od 10 godina u zatvoru.

On je u sudnicu došao obrijane glave, u tamnom odijelu, a sa sobom je nosio odštampane natpise na kojima je stajalo: “Zaustavite genocid nad našim bijelim nacijama” i “Nacistički građanski rat”.

On je rukama pokazao znak bijelih supremacista, nakon čega je podigao desnu ruku u nacistički pozdrav.

Na ovaj način htio je ukazati na svoju krajnje desničarsku ideologiju, a Tužilaštvo je zahtijevalo da se takvo nešto ne ponavlja tokom njihovog iznošenja teza.

Planirano je da se i sam Breivik obrati sudu u jednom momentu, a Tužilaštvo je danas poručilo da bi ovaj masovni ubica bio opasan po društvo i nakon odsluženja maksimalne kazne od 21 godinu, koju je dobio.

U narednih sedam dana otprilike bi trebalo biti završeno suđenje, a i poznat konačan stav suda o tome da li Breivik ostaje u zatvoru.

Inače, on je ubio 77 osoba u zločinu u Norveškoj u julu 2011. godine. U Oslu je osam osoba ubio autobombom, a zatim još 69 tinejdžera u omladinskom kampu Laburističke partije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje