Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mario Draghi: Italija će podržati kandidatski status i ulazak Ukrajine u EU

Preuzmite sliku

Tokom svoje prve posjete Kijevu italijanski premijer Mario Draghi rekao je da Italija želi da Ukrajina dobije status kandidata za EU i da će podržati taj potez na sljedećem sastanku Evropskog vijeća koji će se održati 23. i 24. juna, prenio je Reuters.

Lideri Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije sastali su se danas s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu iskazavši mu podršku, nakon čega će bi Ukrajina mogla dobiti još oružja uz još odlučnije mjere kako bi joj se pomoglo u ratu protiv Rusije.

U prvoj takvoj posjeti Kijevu od početka ruske invazije 24. februara, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, italijanski premijer Mario Draghi i rumunski predsjednik Klaus Iohannis odali su posštovanje Zelenskom koji nije napuštao Ukrajinu otkako je počela invazija Rusije na njegovu zemlju. Sastali su se nakon što su evropski lideri obišli ruševine zgrada u obližnjem Irpinu, poprištu teških borbi na početku rata.

Scholz je ocijenio da je riječ o “nezamislivoj okrutnosti” i bezumnom nasilju”.

“Ovo je herojski grad… obilježen stigmom barbarstva“, rekao je Macron.

Službeni Kijev optužio je Francusku, Njemačku i u manjoj mjeri Italiju da sporo šalju oružje Ukrajini i da su te zemlje stavile vlastiti prosperitet ispred ukrajinske slobode i sigurnosti.

Macron je s tim u vezi naglasio da šalju oružje i finansijsku pomoć.

“Francuska i Evropa stoje uz Ukrajinu i njene stanovnike od samog početka”, rekao je Macron.

Zelenski nije išao s njima u posjetu Irpinu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje