Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Malo selo u Švicarskoj je bomba koja otkucava

Preuzmite sliku

Seoce u Švicarskim Alpima, obnovljeno nakon iznenadne eksplozije vojne municije, 7 decenija kasnije će morati da se seli. Razlog – pronađeno je još 3 i po tone bombi i mina.

Na prvi pogled Mitholc, selo u Švicarskoj, idilično je mesto kao iz bajke. Sa svojih 170 stanovnika, prekriven je zelenom ravnicom sa tradicionalnim drvenim brvnarama dok se u daljini vide sniježni vrhovi Alpa. Ipak, ovo zabačeno seoce u dolini Kander, udaljeno svega sat vremena vožnje od Berna, ima tragičnu historiju, piše BBC.

Drvene kuće koje naseljavaju Švicarske Alpe uglavnom su stare između 200 i 300 godina, kuće u Mitholcu su, međutim, mnogo mlađe. Sve kuće u selu su sagrađene iste godine: 1948.

„Iz užasa, ponovo sam izgrađena“, natpis je na jednoj kući, dok na drugoj piše: „Uništeno u trenutku, ne može se vratiti. Gledamo unapred sa nadom“

Noć eksplozije

BBC je pričao sa Idom Steiner, koja živi u Mitholcu čitav život. „Jedne noći, kada sam imala 12 godina, moja majka, baka i ja smo čvrsto spavale. Odjednom probudila nas je glasna eksplozija.“, rekla je, počevši svoju priču. Osetio se dim i toplota, i vidjele se da njihov dom gori. „Moramo da pobjegnemo odavdje!“, panično je uzviknula Idina majka. Krenule su da beže, ali kako je kraj decembra, snijeg je bio dubok i bilo je teško da se hoda. „Moja majka je morala da ponese baku na leđima“. Ida i njena porodica su uspjele da pobjegnu. Drugi stanovnici nisu doživeli istu sudbinu.

 • U eksploziji 20. decembra 1947. poginulo je 9 ljudi dok su brojni bili povrećeni. Vojna municija švicarske vojske iz Drugog svjetskog rata, koja je bila čuvana u planini direktno iznad Mitholca, odjednom je planulo. Selo je trebalo da bude bezbjedno, ipak 3 hiljade tona eksploziva kojiko se diglo u vazduh te noći, učinilo je ovaj incident najvećom ne-nuklearnom eksplozijom tog vremena.

  Kuće u Mitholcu su bile uništene, snijeg je poprimio boju uglja, a potres se čuo čak u Cirihu, na udaljenosti od 160 km.

  Arhivske slike iz narednog dana, prikazuju kuće čiji su prozori skrhkani, zidovi sravnani s zemljom, dok su se u nekim kućama videle nedetonirane grenade. Snimak sa zvaničnog arhivskog kanala Švicarskog radija i televizije (SRF) snimku, ovjekovječio je ovu tragediju (Pogledajte snimak ispod: 2:45-3:45min)

  Danas

 • Danas, 74 godina kasnije, planina iznad Mitholca, planina koja je eksplodirala i dalje djeluje oštećeno (slika iznad, gornji lijevi ugao), dok su se same seoske kuće ponovo izgradile u narednih godinu dana. Život je povratio naizgled svoj bezbrižan tok. Većina porodica koje žive u selu danas, živjela su tu generacijama.

  Lažna idila

  Sven Meier, koji se u Mitholc preselio iz Ciriha, jer je želio da provede drugi dio života opušten i bez stresa. „Život je drugačiji ovdje. Sjedim u svojoj bašti, gledam prelijepe planine, prirodu, nigdje nema zgada ili ulica“, izjavio je.

  Prije dvije godine, 170 stanovnika ovog seoca, doživjela su ponovni potres. Idila prirode u kojoj su živjeli, ispostavilo se, nije toliko idilična. Planina kojoj su se divili, je ipak, krila tajnu.

  Davne 1947. godine, nije eksplodirala sva municija iz vojnog skladišta. Ostalo je još 3 i po hiljade tone eksploziva koji je netaknut ležao sedam decenija.

  „Rekli su nam da smo bezbjedni“, prisjetila se Ida, i dodala je: „Vjerovali smo da je sva municija uništena u eksploziji.“

  Za vijest se saznalo nakon geološkog istraživnja naručeno od strane švicarskog Ministarstva odbrane, koje je otkrila da preostala municija predstavlja opasnost za stanovnike. Zvaničnici ministarstva su prenijeli seljanima Mitholca loše vijesti.

  „Rekli su nam da moraju da uklone sav eksploziv, a da mi moramo da odemo odavdje“, rekao je Sven.

  Hiljade starih bombi i mina moraju biti uklonjene jedna po jedna. Zarad svoje bezbjednosti, stanovnici moraju da se odsele, na bar 10 godina, piše BBC. Video ispod je reportaža iz 2018. godine, švicarske javne televizije (SRF) ovom otkriću – titl je na engleskom jeziku.

  Dok se Ministarstvo odbrane uvjerava stanovnike Mitholca da će imati više nadležnosti u odlukama o tome šta će sljedeće da se desi, sami stanovnici su se izgleda, pomirili sa sudbinom.

  Sven je odlučio da iskoristi svaki dan u svom novom domu dok ne dođe vreme da ga napusti: „Ima još nekoliko godina do tada. Za sada sam opušten i ne razmišljam previše o tome.“

  Ida, koja je cio život živela u Mitholcu i sada ima 87 godina, je teže primila vijest. „Do 2025. godine moraću da se iselim. Poslaće me u dom za stare. Prije bih da napustim zemlju, nego da napustim svoj dom.“

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,