Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Majka dočekala kćerku koja je pet godina bila članica terorističke organizacije

Preuzmite sliku

Članica terorističke organizacije PKK-a koja se predala turskim sigurnosnim snagama susrela se u ponedjeljak, nakon pet godina razdvojenosti, s članovima porodice u Diyarbakiru, javlja Anadolu Agency (AA).

U Diyarbakiru se nastavlja protest porodica ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u tom gradu, na kojima majke traže da im se vrate djeca koja su odvedena u terorističke kampove. Protesti su počeli 3. septembra prošle godine, a ispred sjedišta HDP-a trenutno je više desetina porodica.

Među njima je bila i majka Gevriye Ayhan koja je dočekala da joj se nakon pet godina vrati kćerka Pelda.

Predata je policiji u Diyarbakiru gdje će biti podvrgnuta kriminalističkoj obradi i daljnjem sudskom procesu.

Majka Ayhan je u policiju došla sa dva sina. Tu se nakon pet godina susrela sa kćerkom. Sedam porodica je dosad uspjelo da se ponovo sastane sa svojom djecom.

Na društvenim mrežama je pokrenuta i kampanja podrške majkama koje protestiraju u Diyarbakiru. Majke iz Diyarbakira optužuju partiju HDP za vrbovanje i odvođenje maloljetnika i omladine u terorističke kampove PKK-a na jugoistoku Turske. Majke zbog toga nastavljaju protest koji je inicirala Fevziye Cetinkaya.

Cetinkaya, inače ima 11 djece, a 30. augusta policiji je prijavila da su aktivisti HDP-a kidnapovali i u teroristički kamp odveli sina S. Cetinkayu. Cetinkaya je 3. septembra počela mirni protest ispred zgrade HDP-a, a s njom su tada bili i suprug Sahap i njihovih četvoro djece. Nešto kasnije Omer T. i Remziye A. također, su došli ispred sjedišta HDP-a i podržali protest Cetinkaye i njezine porodice, tvrdeći da je teroristička grupa PKK-a kidnapovala i njihovu djecu.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,