Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mafijaškom ‘superbosu’ potvrđena kazna doživotnog zatvora

Preuzmite sliku

Žalbeni sud u Caltanissetti potvrdio je u srijedu doživotnu kaznu zatvora koja je izrečena zatvorenom superbosu Cosa Nostre Matteu Messini Denaru zbog njegove umiješanosti u desetine ubistava, uključujući bombaške napade 1992. u kojima su ubijeni suci protiv mafije Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, prenosi Ansa.

Sud je uvažio zahtjev javnog tužilaštva na dan kada Italija obilježava 31. godišnjicu bombaškog napada na Via d'Amelio u Palermu u kojem su ubijeni Borsellino i pet članova njegovog osiguranja.

Messina Denaro uhvaćen je sredinom januara na klinici za rak u Palermu nakon 30 godina bijega i sada se nalazi pod strogim režimom u zatvoru s maksimalnom sigurnošću u L'Aquili.

Pored atentata na Falconea i Borsellina, superbos Trapanija osuđen je za ubistvo Giuseppea Di Mattea, 12-godišnjeg sina svjedoka mafijaša, koji je zadavljen i otopljen u kiselini 1996. godine, i bombaške napade na umjetnička i vjerska mjesta u Milanu, Firenci i Rimu u kojima je 1993. ubijeno 10 ljudi i povrijeđeno još 40.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje