Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mafijaši ubili sudiju, papa ga proglasio blaženim

Preuzmite sliku

Rimokatolička crkva danas je proglasila italijanskog sudiju Rosario Livatino (37), kojeg je ubila sicilijanska mafija, blaženim, što je posljednji korak prije proglašenja za sveca.

Livatino je beatifikovan tokom ceremonije u katedrali u Agriđentu.

Papa Franjo je nekoliko časova kasnije rekao da je Livatino radio kao sudija “ne radi presude, već iskupljenja”.

Poglavar Rimokatolične crkve rekao je da je Livatino “mučenik pravde i vjere”, napominjući da je sudija uvijek “svoj posao stavljao pod zaštitu Boga”.

Papa je Livatina opisao i kao “svjedoka Jevanđelja do svoje herojske smrti” i izrazio je nadu da će njegov primjer inspirisati druge da budu “vjerni branioci legalnosti i slobode”.

Livatina su 1990. godine, dok se vozio na posao, ubila četvorica naoružanih napadača povezanih sa mafijaškom organizacijom Stida.

Tokom hodočašća na Siciliji tri godine kasnije, papa Jovan Pavle drugi nazvao ga je “mučenikom za pravdu i hrišćansku vjeru”.

Neposredno nakon susreta sa roditeljima ubijenog Livatina, papa Jovan Pavle Drugi postao je prvi lider rimokatoličke crkve koji je javno osudio mafiju.

Livatino je kao istražni sudija vodio procese protiv mafije i korupcije. Bio je poznat po tome što je svakodnevno obavljao molitvu prije ulaska u sudnicu.

Organizatori ubistva i napadači na Livantina uhapšeni su i osuđeni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje