Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mađarski premijer zabranio gej knjige za djecu 200 metara od škola i crkvi

Preuzmite sliku

Mađarski premijer Viktor Orban je prodaju knjiga za djecu koje govore o istospolnim vezama ograničio izvršnom uredbom objavljenom u petak.

Uredba objavljena u Službenom listu regulira kontroverzni zakon koji zabranjuje oglašavanje u kojem se prikazuje pripadnike LGBT zajednice.

Mađarski parlament, kojim dominira Orbanova stranka Fidesz, odobrio je zakon u junu.

Opozicija i borci za ljudska prava taj zakon kritikuju kao otvorenu cenzuru, a Evropska komisija smatra ga diskriminatornim i poduzela je pravne korake protiv Mađarske.

Novom uredbom kaže se da knjige za djecu koje “prikazuju devijacije od rodnog identiteta dobivenog rođenjem ili promjenu spola ili spolnost koja je samoj sebi svrha, kao i koje prikazuju ili populariziraju homoseksualnost” ne smiju biti izložene u izlozima knjižara ili biti vidljive u trgovinama.

Takve knjige, koje Orbanova vlast smatra uvredljivima, ne smiju se prodavati u krugu od 200 metara od škola i crkvi. Moraju imati omote koji potpuno prekrivaju njihove korice.

Odluka stupa na snagu za 30 dana.

Zakon koji ograničava širenje informacija o homoseksualnosti i transrodnim temama između ostalog zabranjuje knjige i drugi sadržaj koji prikazuju istospolne veze kao dio svakodnevnog života među mlađima od 18 godina. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,