Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mađarska se smatra najkorumpiranijom državom u EU

Preuzmite sliku

Prema najnovijem izvještaju Transparency Internationala, Mađarska se smatra državom s najvećom korupcijom u javnom sektoru u cijeloj Evropskoj uniji.

Sa ocjenama u rasponu od 42 do 46 od 100, Mađarska, Bugarska i Rumunija su daleko iza skandinavske trojke EU, a Danska je proglašena najboljom u klasi (90), dok je slijede Finska (87) i Švedska (83), po Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2022.

Danska i Finska su također na vrhu svjetske ljestvice, potonja se izjednačila s Novim Zelandom (87), zahvaljujući svojim “snažnim demokratskim institucijama i poštovanjem ljudskih prava”, dok su Sirija i Južni Sudan (13) i Somalija (12) na dnu liste, izvještava Politico.

Luksemburg, Velika Britanija i Austrija su zabilježile značajan pad rezultata od 2017. godine, dok je Irska jedina zemlja članica EU čiji se rezultat poboljšao. Moldavija, koja je prošlog juna dobila status kandidata za članstvo u EU, također je poboljšala svoj rezultat.

Sa ocjenom 28, Rusija ima jedan od najnižih rezultata u istočnoj Evropi, a njena invazija na Ukrajinu u februaru prošle godine je “snažan podsjetnik na prijetnju koju korupcija i odsustvo odgovornosti vlade predstavljaju za globalni mir i sigurnost,” navodi se u saopćenju za javnost objavljenom uz izvještaj.

Rezultat Ukrajine je tek nešto viši (33), ali zemlja “poduzima važne reforme i stalno se poboljšava” od početka rata.

Ali sukob nije okončao korupciju u zemlji, kao što je pokazao nedavni skandal koji je primorao zamjenika ukrajinskog ministra odbrane da podnese ostavku – pokazujući da “antikorupcijski mehanizmi zemlje do sada pozivaju javne službenike na odgovornost”, navodi se u izvještaju.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Katar su na historijskom minimumu u ovogodišnjem izdanju – iako za Dohu izvještaj ne povlači direktnu vezu s takozvanim korupcijskim skandalom u Qatargateu koji je potresao Brisel.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje