Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Macron: Svi ćemo zajedno obnoviti katedralu Notre Dame

Preuzmite sliku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron večeras je medijima kazao kako će čuvena pariska katedrala Notre Dame biti obnovljena zajedničkim snagama i donacijama.

Macron je ranije otkazao svoje obraćanje javnosti povodom požara koji je sinoć zahvatio katedralu Notre Dame, remek djelo gotičke arhitekture u Parizu, ali je preko Twittera izjavio kako je tužan dok gleda kako gori dio njih.

  • Novinska agencija AFP večeras je prenijela riječi Macrona tokom obraćanja medijima na mjestu događaja ispred katedrale gdje je kazao da će ona biti obnovljena. U obraćanju je dodao da je ono najgore, potpuno urušavanje katedrale, izbjegnuto.

    “Govorim vam, svi ćemo zajedno obnoviti ovu katedralu. Ovo je vjerovatno dio Francuske sudbine i mi ćemo to uraditi u narednim godinama. Od sutra ćemo pokrenuti i međunarodni proces donacija tako da ćemo i na taj način pomjeriti naše granice”, kazao je Macron.

  • Prema posljednjim informacijama, najgori scenario, potpunog urušavanja katedrale je izbjegnut, a vatrogasne ekipe se još uvijek bore s vatrom koja je stavljena pod kontrolu. (Agencije)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje