Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Macron i Johnson posvađali se oko kobasica na summitu G7

Preuzmite sliku

Službeni London zamolio je u nedjelju članice Europske unije za malo poštovanja nakon oštrih riječi na temu kobasica koje su razmijenili francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson na rubu summita G7 u vezi granice u Sjevernoj Irskoj.

Johnson se na samitu G7 u Cornwallu kojemu je domaćin, požalio na aktualne propise kojima se onemogućuje isporuka kobasica s otočnog dijela Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

To bi bilo kao da se u Parizu zabrani prodaja poznatih kobasica iz Toulousea, rekao je Johnson, kako prenose dnevnici Times i Telegraph.

Macron je odbio takvu usporedbu kazavši Johnsonu da su “Pariz i Toulouse dio iste zemlje”, navode listovi, prenosi agencija AFP.

Uprkos napetosti koja nakon brexita raste u Sjevernoj Irskoj, britanska vlada i Evropska unija nisu u srijedu postigle nikakav pomak u vezi s trgovinskim odredbama koje prijete miru u britanskoj pokrajini.

Dogovor velikih sila na samitu u Cornwallu otežale su razlike u stajalištima između Londona i EU-a o trgovinskim kontrolama nametnutima između Velike Britanije i njene pokrajine Sjeverne Irske. Te kontrole su poremetile trgovinsku razmjenu i razgnjevile unioniste, koji se zalažu za ostanak pokrajine unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon niza razgovora u subotu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i čelnicima EU-a Ursulom von der Leyen i Charlesom Michelom, Boris Johnson je upozorio da će Britanija učiniti “sve što treba” kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet u trgovinskom sporu s Europskom unijom pa je zaprijetio i izvanrednim mjerama ako se ne pronađe rješenje.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab kritikovao je “vrlo visoke dužnosnike EU-a koji o Sjevernoj Irskoj govore kao da je riječ o zemlji odvojenoj od Velike Britanije, a što je po njemu “ne samo uvredljivo, već ima i konkretan učinak na zajednice”, piše Reuters.

“Zamislite samo što bi bilo kad bismo tako razgovarali o Kataloniji, flamanskome dijelu Belgije, njemačkim saveznim državama, sjeveru Italije, francuskoj Korzici, smatrajući ih različitim zemljama? Molim vas, malo poštovanja,” kazao je Raab.

Mjere usvojene za Sjevernu Irsku trebale bi omogućiti “očuvanje” mira u toj britanskoj pokrajini tako što će se nastojati izbjeći povratak ‘tvrde granice’ sa susjednom Republikom Irskom, članicom EU-a. Mjere su početkom travnja izazvale brojna politička previranja, čak i nasilne sukobe.

Francuski diplomatski izvor optužio je vladu britanskog premijera Borisa Johnsona da se koristi nesuglasicama koje se odnose na sjevernoirsku trgovinu kako bi se odvratila pažnja od ključnih pitanja samita G7.

“To je jednostavno distrakcija”, rekao je izvor i doda da je Johnsonu “Macron na to odgovorio: nemojte mi reći da niste znali što potpisujete kad ste u prosincu potpisali dogovor o brexitu.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,