Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Macron: Francuska se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji

Preuzmite sliku

Vlasti Francuske donijele su odluku o povlačenju iz Ugovora o energetskoj povelji, koji štiti investicije u sektoru nafte i gasa, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći nakon samita lidera Evropske unije, predsjednik Francuske Emmanuel Macron je rekao da u skladu s francuskim klimatskim ciljevima, ta zemlja se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji, dodajući da je takva odluka koherentna sa Pariskim sporazumom o klimi iz 2015. godine.

Macron je rekao da Francuska želi da EU svoje potrebe za energijom u potpunosti zadovolji električnom energijom.

Macronova najava uslijedila je nakon nedavne odluke poljskog parlamenta da izađe iz sporazuma 52 države i izjava čelnika Španije i Holandije da i oni žele da napuste taj sporazum, dok se Italija povukla iz sporazuma još 2016. godine.

Govoreći o aktuelnom ratu između Rusije i Ukrajine, Macron je kazao da će 2.000 ukrajinskih vojnika biti obučeno u Francuskoj.

Podsjećajući da je Francuska prošle sedmice najavila da će Ukrajini isporučiti novu vojnu opremu, Macron je rekao da rade na slanju pojačanja u haubicama Cezar.

Napomenuvši da su na samitu razgovarali i o odnosima EU i Kine, Macron je rekao da je Evropi potrebna strateška nezavisnost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje