Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Luksemburg postaje prva evropska zemlja koja legalizuje kanabis

Preuzmite sliku

Ministar zdravlja potvrđuje planove da Luksemburg želi postati prva evropska zemlja koja je legalizovala proizvodnju i konzumaciju kanabisa, također poziva susjedne zemlje iz EU da ublaže svoje zakone.

„Ova politika o drogama koju smo imali tokom posljednjih 50 godina nije uspjela“, rekao je Etienne Schneider za Politico. “Zabranjivanjem svega smo samo postigli to da se mladi još više zainteresuju za droge. Nadam se da ćemo svi imati otvoreniji stav prema drogama.”

Očekuje se da će stanovnici stariji od 18 godina u roku od dvije godine moći legalno kupovati lijek za rekreativnu upotrebu. Država će regulisati proizvodnju i distribuciju putem agencije za kanabis.

Nacrt zakona će biti predstavljen još u toku ove godine, detaljnije će se opisati vrste kanabisa koje će biti u prodaji, te nivo poreza koji će se uvesti.

Schneider je rekao da će zakonodavstvo vjerovatno uključivati zabranu kupovine kanabisa za stanovnike iz drugih zemalja, kako bi se spriječio “kanabis turizam”. Također, vrlo vjerovatno će i kućni uzgoj biti zabranjen, međutim to pitanje još uvijek nije riješeno.

Dodao je da žele ohrabriti i druge evropske zemlje da slijede primjer Luksemburga.

Sporazum vladine koalicije između liberala, socijaldemokrata i zelenih predviđa legalizaciju u roku od pet godina.

Luksemburg je već legalizovao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, a i posjedovanje malih količina se tolerisalo. S druge strane, proizvodnja i prodaja su i dalje nezakoniti. Planiraju slijediti primjer Kanade, koja je legalizovala posjedovanje 30 grama kanabisa. Novac od poreza planiraju utrošiti u programe obrazovanja o drogama i ovisnosti, prenosi Theguardian.com

 • Schneider i ministar pravde Luksemburga Félix Braz, posjetili su staklenik u Smith Fallsu u Kanadi prošle godine kako bi svjedočili masovnoj proizvodnji kanabisa od strane kompanije Canopy Growth Corporation.

  Status kanabisa u svijetu

  Urugvaj je legalizovao rekreacijsku upotrebu, proizvodnju i prodaju kanabisa u 2013. Samo apotekama je dopuštena prodaja droge, a manje od 20 apoteka radi u državi od 3,5 miliona ljudi. Kupci se moraju registrovati kod regulatora i tada su ograničeni na kupovinu 10 grama sedmično.

  Kanada je legaliziovala posjedovanje 30 grama kanabisa, sušenog ili svježeg, za one koji su stariji od 18 godina u 2018. godini. Droga se može kupiti kod maloprodajnog trgovca koji ima licencu pokrajine u kojoj živi. U provincijama i teritorijama bez regulisanog maloprodajnog okvira, pojedinci su u mogućnosti kupiti kanabis putem interneta od proizvođača koji imaju licencu.

  Holandija, tehnički je posjedovanje, upotreba i trgovina drogama nezakonita, ali vlasti “zatvaraju” oči na kršenje određenih zakona. Također, kafići sa licencom imaju pravo u svakom trenutku imati 500g na licu mjesta, i prodavati kanabis u svojim prostorijama. Pored toga, policija “zatvara oči” u slučajevima kad osoba posjeduje 5g ili manje. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje