Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lukašenko spreman da dijeli vlast u Bjelorusiji

Preuzmite sliku

Suočen s rastućim protestima koji predstavljaju najveći izazov njegovoj 26-godišnjoj vladavini, predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je kako je spreman da dijeli vlast u Bjelorusiji, iako ne pod pritiskom ulice.

Njegov očigledni ustupak uslijedio je nakon što je opoziciona političarka u egzilu Svetlana Tihanouskaja izjavila kako je voljna da predvodi zemlju.

Protivnici Lukašenka tvrde da je on namjestio predsjedničke izbore od 9. augusta kako bi osigurao šesti mandat na čelu države. On to negira, tvrdeći da je osvojio nešto više od 80 posto glasova.

U obraćanju radnicima u ponedjeljak poručio je da neće biti novih predsjedničkih izbora, što traži opozicija, ukoliko on ne bude ubijen.

Zvanična novinska agencija Belta navela je njegove riječi kako je, ipak, spreman da dijeli vlast i da promijeni ustav, ali da to nije spreman učiniti pod pritiskom demonstranata. Rad je već u toku na eventualnim izmjenama ustava kojima bi se mogla redistribuirati vlast, navodi Belta njegove riječi.

Govoreći u video obraćanju iz Litvanije, Tihanouskaja je zatražila od pripadnika snaga sigurnosti i policije da otkažu lojalnost Lukašenkovoj vladi, rekavši da će im njihovo ranije ponašanje biti oprošteno ukoliko sada tako postupe.

– Spremna sam da preuzmem odgovornost i djelujem kao nacionalna čelnica tokom ovog perioda – izjavila je Tihanouskaja, dodajući da je od suštinskog značaja iskoristiti situaciju nastalu nakon sedmice protesta.

Ona je pozvala na stvaranje zakonskog mehanizma koji bi osigurao da se novi pošteni predsjednički izbori mogu održati.

Njen snimak je objavljen kada je novinska agencija Interfax javila da su službenici državnog emitera programa BT stupili u štajk, nakon što je nekoliko njenih voditelja i članova osoblja javno podnijelo ostavke u prošloj sedmici u znak solidarnosti s demonstrantima, prenosi Reuters. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje