Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Loša vijest za sve one koji su u hotelima ‘posuđivali’ mini sapune i šampone

Preuzmite sliku

Svi oni koji su se nakon posjeta hotelu voljeli opskrbiti sitnim hotelskim toaletnim potrepštinama – regeneratorima, šamponima i mlijekom za tijelo – u budućnosti će kućama odlaziti praznih torba jer je EU Komisija hotelima odlučila zabraniti korištenje mini toaletnih potrepština.

Razlog je borba protiv otpada u sklopu koje bi hotelima u skorijoj budućnosti bilo zabranjeno gostima u kupaonici ostavljati mini pakiranja toaletnih potrepština, koje mnogi kućama odnose kao suvenire, prenosi Jutarnji.hr.

To ne znači da hoteli gostima više neće moći osigurati toaletne potrepštine, ali će one morati biti pakirane u višekratnu ambalažu koju neće biti moguće odnositi kući, ali i ono puno važnije – koja se neće bacati nakon svakog gosta.

Taj je prijedlog dio EU Zelenog plana, kojim zajednica do 2050. godine planira postati “klimatski neutralna”.

Prema njihovim podacima, u Evropi svaki stanovnik trenutno generiše gotovo 180 kilograma plastičnog otpada na godinu, a ambalaža općenito čini gotovo 40 posto ukupnog plastičnog te 50 posto papirnog otpada na području Unije.

Ukoliko se nešto ne poduzme, pretpostavka je da će količina plastičnog ambalažnog otpada do 2030. godine narasti na 46 posto.

Ovaj prijedlog još treba dobiti podršku EU Parlamenta prije čega odluka ne može stupiti na snagu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,