Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lopovi opljačkali dva muzeja posvećena Drugom svjetskom ratu

Preuzmite sliku

Lopovi su opljačkali rijetke nacističke šljemove, oružje i uniforme vrijedne više od 1,5 miliona eura iz dva nizozemska muzeja s artefaktima iz Drugog svjetskog rata u posljednjim mjesecima, saopćila je glasnogovornica u srijedu.

Provale u muzej u Beeku u augustu i Ossendrechtu u južnoj Nizozemskoj prije dvije sedmice doveli su do pretraga na nacionalnom nivou muzeja posvećenih Drugom svjetskom ratu, izjavila je Janneke Kennis, koja radi u sličnom muzeju u Overloonu.

– Ne mislimo da su eksponati opljačkani kako bi se otvoreno prodavali online, jer je oružje numerisano i tako je unikatno i jedinstveno da bi odmah bilo prepoznato – kazala je Kennis.

Lopovi su bili dobro pripremljeni i izgleda da su uzeli eksponate za privatne kolekcije.

– Oni su vjerovatno izvidili muzeje kako bi vidjeli šta im je potrebno za provalu, napravili listu, i učinili su to veoma profesionalno – kazala je.

U muzeju ratnih očevidaca u Beeku nekoliko vozila je korišteno u augustu kako bi se odnijeli najskuplji dijelovi kolekcije, za koju se procjenjuje da je vrijedna oko 1,5 miliona eura, nakon što su lopovi provalili kapiju i probili se kroz ulazna vrata, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje