Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Londonski taksisti na tradicionalan način odali počast kraljici Elizabeti

Preuzmite sliku

Vijest o smrti kraljice Elizabete II. bila je dovoljna da zaustavi promet u Londonu.

Poznati londonski crni taksiji odali su počast preminuloj kraljici postrojivši se u The Mallu, poznatoj ulici koja se nalazi ispred Buckinghamske palače. Više desetaka taksija postrojilo se na kiši oko Buckinghamske palače prije nego što su ulice zatvorene kako bi se zadržala kontrola nad mnoštvom koje se tamo okupljalo kako bi oplakivalo smrt kraljice.

“Nevjerovatno dirljivo odavanje počasti dok se crni taksiji u tišini redaju na The Mallu kako bi odali počast kraljici Elizabeti. Jedan taksist mi je u suzama rekao da želi odati počast monarhu koji je ‘sve što smo ikada poznavali’“, napisao je novinar Paul Brand na Twitteru.

Na isti način odali su počast i princu Phillipu

Ovo nije prvi put da londonski taksisti na ovaj način odaju počast nekom članu kraljevske porodice. Kad je princ Philip, vojvoda od Edinburgha, preminuo u travnju 2021., deseci crnih londonskih taksija stajali su u redu na The Mallu.

Pojava crnih taksija možda se čini pomalo čudnom, ali za to postoji razlog. Počevši od 1999., princ Philip često je vozio (ili imao kraljevskog vozača) Metrocab na plinski pogon za neprimjetna putovanja po Londonu. Ekološki crni taksi vozio je princa i na službene i na privatne angažmane – čak ga je sam vozio da preveze Baracka i Michelle Obamu u palaču kada su posjetili London 2016., piše People.

Vojvoda od Edinburgha često je koristio crni taksi, a ni kraljici to nije bilo strano. Godine 2012. iznenadila je posjetitelje kazališta kada se sa svojim suprugom pojavila u Theatre Royal Haymarketu kako bi pratila predstavu, no nije došla u kraljevskoj limuzini, već u vojvodinom voljenom crnom taksiju, s uniformiranim kraljevskim šoferom za volanom. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,