Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Londonska policija pozvala penzionisane policajce da se vrate na posao

Londonska Metropolitan policija pozvala je penzionisane službenike da se vrate na posao kako bi pomogli u jeku širenja korona virusa koje bi moglo izazvati neviđenu krizu u toj britanskoj metropoli, javlja Anadolu Agency (A).

“U narednim sedmicama ćemo se suočavati sa sve većim zahtjevima i izazovima, ali želim da ljudi znaju i vide da su policajci njihovi heroji“, poručila je policijska komesarka Cressida Dick.

Ona je također, zamolila policajce koji su blizu penzionisanja da razmisle o ostanku u službi.

Takve pozive iskusnim policijskim službenicima Metropolitan policija je uputila nakon što se pola miliona Britanaca volonterski prijavilo za pomoć u nacionalnom zdravstvenom i socijalnom sistemu.

“Policijski službenici predano rade i pomažu ljudima i to sa istim žarom kao i prvog dana kada su ušli u službu. Nadam se da će se iskusni bivši policajci odlučiti za povratak u službu i da će tako pomoći Londonu u ovom teškom periodu“, poručila je Dick.

U Londonu su već sedmicu na snazi mjere borbe protiv korona virusa koje uključuju različita ograničenja kretanja i obaveznu socijalnu distancu.

U Velikoj Britaniji je od posljedica zaraze korona virusom umrlo najmanje 578 osoba, od čega više od stotinu umrlih u protekla 24 sata. Ukupno je u Velikoj Britaniji korona virusom zaraženo 9.529 ljudi.

U Londonu je zaraženo 3.919 ljudi, što je blizu 40 posto od ukupnog broja zaraženih Britanaca. Prema jutrošnjim podacima,u Londonu je umrlo 184 oboljelih.

Velika Britanija poduzima mjere uoči očekivanog rasta broja zaraženih, a posebno se te mjere odnose na London kao epicentar epidemije u toj zemlji.

Iz Ministarstva odbrane te zemlje saopćeno je da je 20.000 vojnika spremno da pomogne u suzbijanju pandemije COVID-19. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,