Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

London se priprema za sahranu: Lijes Elizabete II bit će izložen javnosti pet dana, očekuju se ogromne gužve

Preuzmite sliku

U toku su pripreme za sahranu britanske kraljice Elizabete II, koja je preminula u četvrtak u Škotskoj u 96. godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani su se okupili ispred Buckinghamske palače gdje su ostavili cvijeće i poruke.

Kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak u Škotskoj u dobi od 96 godina, a jučer je njen lijes konvojem prevezen iz dvorca Balmoral, u kojem je preminula, u dvorac u Edinburghu.

Putovanje iz Balmorala bilo je prvo u nizu događaja koji će dovesti do državne sahrane u Westminsterskoj opatiji u Londonu 19. septembra.

Oni koji žele da odati posljednju počast kraljici upozoreni su da očekuju duge redove. Ljudima se savjetuje da ponesu hranu i piće kao i odgovarajuću odjeću.

Posljednje kraljičino putovanje iz Balmorala trajalo je blizu šest sati, a u drugom automobilu pratila ju je njena jedina kćer princeza Anne.

Iako se radi o udaljenosti od 280 kilometara, putovanje je potrajalo jer se vozilo s kraljičinim lijesom kretalo sporo kako bi se hiljade ljudi pored ceste oprostile od najdugovječnije vladarice koja je 70 godina bila na britanskom tronu.

Danas će kraljičin lijes biti premješten u katedralu St. Giles, u pratnji novog britanskog kralja Charlesa III i članova kraljevske porodice. Vrata katedrale u Edinburghu trebala bi na jedan dan biti otvorena za javnost te će posjetitelji i građani moći proći pokraj njega i oprostiti se.

Kraljičino posljednje putovanje na kraju će završiti u kapelici Svetog Jurja u londonskom dvorcu Windsor, gdje će biti pokopana uz svog supruga princa Philipa, uz svog oca kralja Georgea VI, kraljicu majku, i kraljičinu sestru princezu Margaret.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,