Ponedjeljak, 22. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

London na ivici političke katastrofe: Danas konačno glasanje o Brexitu

Zastupnički dom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva danas će u 20 sati po našem vremenu dati konačan sud o sporazumu s Evropskom unijom koji je prošle godine načelno usvojila izvršna vlasti, a koji se tiče izdvajanja Velike Britanije iz EU.

Ipak, ukoliko parlamentarci odbiju način na koji će se Brexit odvijati, dogovor kojem je kumovala trenutna premijerka Theresa May pada u vodu i politička Pandorina kutija će, na žalost Londona, biti otvorena.

Štaviše, negativan odgovor većine delegata u parlamentu je očekivani ishod. Višemjesečno razvlačenje glasanja i spor proces koji bi trebao biti dovršen do 29. marta, kada će Velika Britanija istupiti iz EU, namjerna je taktika Therese May kako bi dobila na vremenu i pridobila što veći broj glasova.

Dogovor s Briselom uključuje način izdvajanja, ali i politički ugovor o budućoj saradnji Londona i Evropske unije. Dogovor s Briselom je nepopularan, što među onima koji uopće ne žele odvajanje od EU, što među zagriženim pobornicima Brexita koji smatraju da je “preblag”.

Delegati iz Sjeverne Irske vjerovatno neće podržati dogovor jer smatraju kako će se njegovom implementacijom ugroziti mir između nacionalista i unionista u Irskoj, a koji je postignut nakon višedecenijskog sukoba 1998. godine. Prvenstveno, Irci se boje vraćanja granica između Republike Irske koja je članica EU i sjevernog dijela zemlje koji je u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako May uvjerava delegate kako bi neka vrsta kontrole na granici bila samo privremena i da bi se s Briselom postigao dogovor o njenom izbjegavanju, uglavnom ne uspijeva u svojoj nakani da ih pridobije.

Gotovo svi predstavnici Škotske su također protiv dogovora, načelno zbog činjenice da Škoti uglavnom ne žele izlazak iz EU.

Veliki broj članova njene Konzervativne partije neće je podržati, što lov na druge delegate iz opozicije čini uzaludnim.

Za dogovor mora glasati prosta većina u Zastupničkom domu, a ukoliko se to ne desi, čelnici opozicije su najavili traženje glasanja o povjerenju vladi, zahtijevanje novih izbora pa čak i ponavljanje referenduma o izlasku iz Evropske unije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,