Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lokalni izbori u Italiji: Rim dobio prvu gradonačelnicu

Preuzmite sliku

Kandidatkinja Pokreta “Pet zvjezdica” (M5S) Virginia Raggi, u drugom krugu izbora pobijedila je kandidata Demokratske stranke Roberta Giachettija čime je postala prva gradonačelnica Rima u povijesti, javlja Anadolu Agency (AA). 

Prema nezvaničnim rezultatima, Raggi je kao kandidat populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) dobila 60 posto glasova u odnosu na Giachettija iz Demokratske partije premijera Matrea Renzija, a ovi lokalni izbori smatraju se testom popularnosti italijanskog premijera i njegove stranke lijevog centra.

Pokret Pet zvjezdica osvojio je većinu u Rimu i Torinu, dok je Demokratska partija uspjela ostvariti pobjedu u talijanskom finansijskom centru Milanu i Bologni.

“Biću gradonačelnica svih Rimljana. Vratiću legalitet i transparentnost gradskih institucija nakon 20 godina lošeg upravljanja. S nama počinje nova era”, rekla je Raggi na prvoj konferenciji za medije na kojoj je proglasila pobjedu.

Raggii, inače 37-godišnja advokatica i lokalni odbornik, uspjela je da za samo nekoliko mjeseci predizborne kampanje izađe iz anonimnosti i postane jedno od najpoznatijih lica talijanske politike.

U svojoj je kampanji obećala borbu protiv korupcije, ukidanje privilegija za zvaničnike i vraćanje starog sjaju.

Biračka mjesta u 126 općina među kojima se nalaze i one u Rimu, Napulju, Torinu i Bologni, otvorena su jučer u sedam sati, a zatvorena u 23 sata. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Italije saopćeno je kako je svoju građansku dužnost moglo obaviti 8.610.142 osobe s pravom glasa.

Prvi krug ovih izbora održan je 5. juna, a Raggi je tada osvojila 35,2 posto glasova. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,