Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ljekari u Njemačkoj: Mi nismo mašine, produžiete lockdown!

Preuzmite sliku

Širi se zaraznija varijanta korone, a u isto vrijeme planira se ublažavanje mjera u Njemačkoj.

Sa stajališta ljekara intenzivne njege, moglo bi doći do teškog trećeg vala. Stoga pozivaju na produženje zaključavanja u cijeloj zemlji nakon 7. marta – do početka aprila.

Potrebno je izdržati još tri sedmice do početka aprila kako bismo imali više vremena za vakcinaciju, posebno za rizične skupine, rekao je u videu predsjednik Interdisciplinarne udruge za intenzivnu i hitnu medicinu (Divi) Gernot Marx. Tada se treba zemlja polako otvarati, piše fenix-magazin.de.

Prema izračunima Divi, presudni čimbenici za korištenje jedinica intenzivne njege su, između ostalog, širenje zaraznije varijante Corona B.1.1.7 i brzina cijepljenja osoba starijih od 35 godina.

Prema novom Divi modelu prognoze koji izračunava različite scenarije, otvaranje u martu moglo bi, u najgorem slučaju, pretjerano povećati broj teško bolesnih koronskih pacijenata u klinikama, navodi se.

S ranim popuštanjem u najgorem scenariju, već do sredine maja očekuje se do 25.000 pacijenata s intenzivnom njegom zbog Covid-19, što je izuzetno velika vrijednost koja bi preplavila jedinice intenzivne njege.

Prethodni maksimum bio je u januaru 6.000 takvih pacijenata, trenutačno ih ima oko 2.900. To približno odgovara vrhuncu prvog vala u proljeće 2020.

Nastavak zaključavanja do početka aprila donio bi, prema prognoznom modelu, situaciju za intenzivnu medicinu koja je još uvijek izvodljiva, s oko 5.000 pacijenata sredinom maja. Jer tada val vakcinacije ima veće šanse da se potisne ispred vala infekcije.

“Tri sedmice discipline između 7. marta i 1. aprila bit će ključni”rekao je Christian Karagiannidis, medicinski i znanstveni direktor registra intenzivne njege Divi.

Prema modelu, otvaranje 21. aprila bilo bi još korisnije. Tada bi na intenzivnoj njezi sredinom maja bilo samo oko 2.500 bolesnika s Covid-19.

Divi-Mediziner savjetovao je da strategije otvaranja u promjeni strategije usklade s R-vrijednošću. Do sada je fokus uglavnom bio na sedmodnevnoj incidenciji, koja prikazuje infekcije na 100.000 stanovnika u jednoj sedmici.

Vrijednost R pokazuje koliko je u prosjeku zaraženih osoba. Ne bi se trebao popeti iznad 1,2, upozorili su iz liječničkog udruženja.

Zbog zaraznije varijante, strahuje se da će R vrijednost biti teže zadržati ispod 1. Tek kada je dugo ispod 1, proces zaraze jenjava.

Za ljekare je također riječ o opterećenju osoblja: nikada nije doživio situaciju u kojoj je toliko zaposlenika iz različitih područja bilo toliko mentalno, fizički i emocionalno iscrpljeno, rekao je Marx te naglasio: “Oni nisu mašine.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,