Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljekar ostao bez njemačkog državljanstva zbog obećanja svojoj ženi

Preuzmite sliku

Sud u Njemačkoj presudio je da ljekaru porijeklom iz Libana ne treba dodijeliti državljanstvo nakon što je odbio da se rukuje sa ženom koja mu je uručila potvrdu o naturalizaciji.

Prema Upravnom sudu u Baden-Virtembergu, Libanac se odrekao svog prava da postane njemački državljanin, jer je njegovo odbijanje da se rukuje sa službenicom bio dokaz da je vidio “kao prijetnju seksualnim zavođenjem“.

Incident se dogodio 2015. godine na ceremoniji državljanstva koja je trebalo da bude jednostavna formalnost nakon što je ovaj Libanac na testu za državljanstvo dobio najveći mogući rezultat, na ispitu koji ocjenjuje koliko dobro imigranti razumiju njemačku istoriju i njene demokratske vrijednosti.

Kada mu je službenica suda pružila ruku i on odbio da se rukuje ona mu nije dala uvjerenje.

Ovaj četrdesetogodišnjak ima inače besprijekorne rezultate uspješne integracije. Došao je u Njemačku kao student jezika 2002. godine, ali se kasnije obrazovao za ljekara i zaposlio se kao ljekar-savjetnik u bolnici na jugu Njemačke.

Da bi podržao svoj slučaj, rekao je da je obećao svojoj ženi da nikada neće dotaći drugu ženu. Sud, međutim, to nije uvažio, opisujući njegove postupke kao “fundamentalističke” i odraz “salafističkog pogleda na svijet”.

Sudije nisu bile impresionirane izjavom koju je dao da se u budućnosti neće rukovati ni sa muškarcem ni sa ženom, piše britanski list “Telegraf”.

Jasno poručujući da će rukovanje nadživjeti trenutna ograničenja pandemije, sudije su rekle da će Libanac morati da koristi taj gest ubuduće kako bi mogao da obavlja važne društvene funkcije.

U presudi se dodaje da njegova izjava kako se od sada neće rukovati ni sa kim predstavlja čisto taktiziranje.

Sudije su objasnile da dobijanje njemačkog državljanstva zavisi od toga da li podnosilac zahtjeva može da pokaže da živi u skladu sa vrijednostima utvrđenim njemačkim Ustavom, koje uključuje polnu ravnopravnost.

Rukovanje “ima dugu tradiciju upućivanja pozdrava ili oproštaja koja postoji bez obzira na socijalni status ili pol”, navodi se u presudi.

Sudije su istakle da iako u Njemačkoj postoje i drugi priznati pozdravi, poput poljubaca ili `visoke petice`, odnosno dodir dlanovima, rukovanje ima posebnu važnost zbog formalne upotrebe u završetku poslovne transakcije i kao znak dogovora na određenim sudovima.

Ovaj muškarac sada ima priliku da ospori presudu na saveznom nivou, što je njegova posljednja šansa.

Rukovanje se pokazalo jednim od najosjetljivijih pitanja u integraciji sve većeg broja konzervativnih muslimanskih migranata u Evropi. Vlasti u nekoliko zemalja sada kažnjavaju one koji odbiju da koriste taj gest.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje