Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Litvanci uspjeli skupiti pet miliona eura da se kupi turski vojni dron Byraktar za Ukrajinu

Preuzmite sliku

Stotine Litvanaca udružile su se kako bi kupile napredni vojni dron za Ukrajinu u borbi protiv Rusije koja je 24. fenbruara započela agresiju na Ukrajinu.

Cilj od pet miliona eura je ostvaren za samo tri i po dana, uglavnom u malim iznosima između pet i 100 eura, za finansiranje kupovine vojne bespilotne letjelice Byraktar TB2, navodi Laisves TV, litvanski emiter koji je pokrenuo akciju.

– Prije nego što je počeo ovaj rat, niko od nas nije mislio da ćemo kupovati oružje. Ali sada je to normalna stvar. Nešto se mora učiniti da svijet postane bolji – rekla je Agne Belickaite (32), koja je poslala 100 eura čim je u srijedu počelo prikupljanje sredstava.

Ona je za Reuters istakla da je dijelom motivirana strahovima da bi Rusija mogla napasti Litvaniju.

– Dok vlade najvećih svjetskih zemalja beskrajno raspravljaju… Litvansko društvo se jednostavno okuplja i, znate, sprema se prikupiti pet miliona eura i kupiti dron, što je impresivna poruka svijetu – rekla je Belickaite.

  • Bespilotna letjelica se posljednjih godina pokazala učinkovitom protiv ruskih snaga i njihovih saveznika u sukobima u Siriji i Libiji, a njenu nabavku vodi Ministarstvo odbrane Litvanije, koje iduće sedmice planira potpisati pismo namjere za kupovinu letjelice od Turske.

    – Ovo je prvi slučaj u historiji kada obični ljudi skupe novac da kupe nešto poput Bayraktara. To je bez presedana, to je nevjerovatno – rekao je Beshta Petro, ukrajinski ambasador u Litvaniji, za Laisves TV.

    Većina teškog naoružanja koje su zemlje NATO-a do sada poslale Ukrajini je oružje sovjetske proizvodnje, koje se još uvijek nalazi na zalihama istočnoevropskih država članica NATO-a, ali neka su nedavno počela isporučivati ​​zapadne haubice, prenio je Euronews.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje