Utorak, 9. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lisabonski okeanarijum: Jedan od najvećih akvarijuma u Evropi u kojem živi 450 vrsta morskih stvorenja

Preuzmite sliku

Ljubitelji mora, okeana, svih plavih prostranstava i života pod vodom ne zaobilaze Lisabonski okeanarijum, u glavnom gradu Portugala, u kojem živi više od 450 vrsta i 8.000 morskih stvorenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Među brojnim atrakcijama grada ova je jedna od najposjećenijih. Jedan je od najvećih akvarijuma u Evropi koji godišnje ugosti više od milion posjetilaca.

Osnovan na sajmu Expo u Lisabonu 1998. godine, Okeanarijum vodi svoje posjetitelje na misteriozno putovanje u nepoznati svijet ekosistema Atlantika, Pacifika, Indijskog okeana i Antarktika.

Osim živopisnih riba, u Okeanarijumu je moguće vidjeti različite vrste morskih pasa, vidra, morskih konjića, jedinstvenih morskih ptica, pa čak i pingvina.

Sa temom “Jedan okean, jedna planeta. Život van granica mašte”, akvarijum, koji radi na zaštiti okeana, organizuje treninge sa ciljem da podstakne ljude da saznaju više o morskom svijetu.

Akvarijum je jako posvećen obrazovanju, raznim aktivnostima za đake, studente i naučnike. Njihov cilj je da se ljudima skrene pažnja na sve probleme sa kojima se danas suočava vodeni svet i celi ekosistem.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje