Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lideri Z. Balkana razočarani: Putin je bolestan ali ni ovo mjesto nije zdravo

Preuzmite sliku

Premijer Sjeverne Makedonije i Albanije kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratili su se u Briselu novinara nakon Sumita EU

Dimitar Kovačevski premijer Sjeverne Makedonije podržao je incijativu francuskog predsjenika o političkoj zajednici.

“Sada je na potezu EU. U međuvremenu Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija će aktivno raditi na procesu integracije u EU. Pogotvo kroz incijativu Otvoreni Balkan u korist naših građana. Otvoreni Balkan nije zamjena za EU. Ona je važna za kredibilan proces integracija. Slažemo se da se stvori politička zajednica, slažemo se sa prijedlogom Macronom. Svih 27 zemalja su pristupile EU ponosno uz puno poštovanje svojih lingvističkih i drugih razlika i na tome nije bilo problema, mi to takođe želimo, ništa više ništa manje. Naš je put težak, naši građani vas vole, ispunili su sve zahtjeve i reforme i žele u EU.” kazao je Kovačevski.

Premijer Albanije Edi Rama poručio je izrazio duboku tugu za EU.

“Žao mije EU. Pokušao sam da im kažem određene stvari. Charl Michel nam je rekao da imamo 3 minuta, ja sam rekao da je dovoljno 30 sekundi ako oni ispune svoje uslove ali nisu. Rekao sam da se osjećam i dobro i loše jer sjedim sa njima zato što nas još ne doživljavaju kao europljane, to je jako zabrinjavajuće. Čak i pored pandemije i tragičnih napada na globalnom nivou i ovaj tragični rat koji može uništiti čovječanstvo nije nam pomoglo da se ujedinimo. Sa jedne strane podržali smo ideju francuskog predsjednika Macrona, to je jedna nova evropska politička zajednica. Nadamo se da ćemo u sljiedećem vijeku postati članica jer ćemo se susretati sa jednom, drugom ili trećom Bugarskom. Nadam se da će politička zajednica pomoći da svi budemo na istim spratovima, zajednički, a ne kao ovo. Makedonija je promijenila ime, zamislite da Francuska promijeni ime da postane članica? Razlog nije samo Bugarska, ona je sramota lai nije samo ta zemlja, razlog je jedan pokvareni duh proširenja EU. Ovo bi trebalo da bude jedna zajedničlka unija ali nije, ovvo je kidnapovanje. Vladimir Putin je veoma bolestan ali ni ovo mjesto nije zdravo. Putin prima pomoć od jedne NATO zemlje, kako bi oslabila drugu NATO zemlju. Nećemo čekati Godoa, jako mi je žao, nisam došao ovdje sa nadom da će se nešto desiti. Postoji još jedno kidnapovanje, a to je kidnapovanje građana Kosova, to je jedina nacija u Evropi koja ne može da se kreće. Oni su bili pod diktatorom i mogli su putovati, a sada ne mogu. Morao sam da naglasim, Srbija je u veoma drugačijoj poziciji. Srbija je drugačija realnost. Zemlja koja van svih očekivanja tri puta protiv Rusije samo da se usaglase sa EU. Ne razumijem da stvari guramo do posljednjih granica, zato što Srbija nije u poziciji da postigne stvari toliko brzo to može izavati kontraefekat. Bez obzira na Otvoreni Balkan mi ne želimo rat, nije nam potrebno krvoproliće. Moja posljednja molba njima je bila, ne dozvolite da izgubimo vjeru u EU.” rekao je Rama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je na početku obraćanja da se ništa nije dogodilo.

“Vjerujem da će naši prijatelji iz Skoplja i Tirane otvoriti pregovore jer su uradili sve reforme. Moram reći nešto optimističnije i nešto što će potvrditi naš evropski put. U posljednja 4 mjeseca je Srbija povećala razmjenu sa EU za čak 30 posto. Možete zamisliti koliko je to značajno za malu zemlju kao što je Srbija. Zahvalan sam Charl Michelu na podršci. Potrebno je da prihvatimo inicjativu Emanuela Macrona zato što je to jedini način da se naš glas čuje. Hrvatski mediji su izvještavali da je na mene izvršen veliki pritisak, to je istina i ja to ne krijem. Postavio sam još jedno pitanje, da podsjetim na stvari koje su se dešavale protekla 4 mjeseca, 2629 članaka u EU medijima je odštampano o Srbiji o tome da ugrožavamo sigurnost, teritorijalni integritet BiH i Kosova. Da li ste ikad čuli izvinjenje? Niste.” kazao je Vučić.

Ranije je Vučić rekao da od današnjeg sastanka ne očekuje „ništa“, a na pitanja novinara da li je današnji Samit EU historisjki kazao je da nije. Niko ništa nije dobio, ni BiH status kandidata, Sjeverna Makedonija i Albanija nisu dobile datum pregovora, Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju zaključio je između ostalog Vučić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje