Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lider danske desničarske partije ponovo zapalio Kur’an

Preuzmite sliku

Lider danske desničarske partije “Stram Kurs”, Rasmus Paludan, snimljen je kako sa istomišljenicima pali Kur'an tokom protesta protiv migracija.

– Ono što radimo danas jeste otkrivanje istine o islamu, zato što mnogi u Danskoj ne znaju šta predstavlja ta religija, odnosno da se vrijednosti koje promovira u velikoj mjeri razlikuju od vrijenosti Danske i zapadne Evrope – kazao je Paludan, koji je 2017. godine osnovao “Stram Kurs”.

Grupa lokalaca zajedno sa pripanicima muslimanske zajednice u Danskoj osudili su postupak ove desničarske partije.

– Danska kultura je prijateljski nastrojena. Ljudi ne vole nasilje, a Paludan pokušava da započne sukobe u Danskoj – kazao je jedan od pripadnika islamske zajednice u toj državi, piše “Russia Today”.

Podsjećamo, pristalice radikalne desničarske stranke iz Danske Stram Kurs zapalili Kur'an u glavnom gradu Švedske Štokholmu krajem avgusta, a cijeli događaj su emitirali na društvenim mrežama.

Članovi te rasističke partije su podnijeli zahtjev švedskoj policiji da 12. septembra održe skupove s ciljem paljenja Kur'ana u štokholmskim kvartovima Rinkeby, Fittja, Alby, Husby i Upplansvesby u kojima žive pretežno muslimani.

Policija im nije dozvolila te provokativne aktivnosti, pa su to učinili bez dozvole u Rinkebyju.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama se vidi kako izgrednici automobilom dolaze u centar kvarta, pale Kur'an, a potom se udaljavaju s mjesta incidenta.

I u junu su pristalice partije Stram Kurs i njenog lidera Rasmusa Paludana održale skup i zapalili Kur'an u švedskom Malmeu.

Antirasističke grupe su osudile taj čin, a policija je privela trojicu izgrednika.

Paludenu je na dvije godine zabranjen ulazak u Švedsku, a on je prošle sedmice podnio zahtjev da mu se izda švedsko državljanstvo kako bi mogao posjetiti tu zemlju i zapaliti Kur'an u njoj. (Vijesti.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,