Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ledena tajna na ivici svijeta: Za baze na Arktiku Putin je izdvojio milijarde, kriju moćno oružje…

Preuzmite sliku

Milijarde dolara u prirodnim resursima i dominacija nad cijelim Arktikom ciljevi su Vladimira Putina, koji je u sjeverne baze uložio ogromne količine novca. Na njima se prema dostupnim informacijama razvija tajno oružje…

Novaja zemlja, Zemlja Franje Josipa, Severnaja zemlja, Novi sibirski otoci… Ruski teritoriji na samom rubu svijeta, površinom veći od prosječne evropske države, zadnjih godina sve više su u fokusu Vladimira Putina i njegove vlasti.

Ova zabačena mjesta, koja su većinom zabranjena svima osim vojnom osoblju, u posljednje vrijeme doživljavaju pravi ‘procvat’. Daleko od svih i svega, okruženi ledom, idealna su lokacija za tajne vojne baze i istraživanja. Neka više od drugih. Jer Novaja zemlja i dalje je itekako radioaktivna od svih nuklearnih pokusa tokom 50-ih godina, ali i tamo je u zadnjem desetljeću pojačana ruska vojna prisutnost… Moćni Sopka 2 radari postavljeni su na otoku Wrangel (500-ak km od Aljaske), otok Kotelni dobio je sustave zračne odbrane Bastion P i Pantsir S-1, kao i Novaja zemlja

Ipak, kruna ruske arktičke vojske sigurno je nova zračna baza “Nagurskoje” na ‘zemlji Alexandra’ u sklopu arhipelaga Franje Josipa. Tamo je 2020. .godine izgrađen vojni aerodrom i od tog dana, piše slavni Wall Street Journal, na njega stalno slijeću ruski borbeni avioni MIG 31. Pojačana je i flota ‘ledolomaca’. Otočje je, kako bi razgledao novu bazu, posjetio i Vladimir Putin.

 • Zasad tamo nemaju s kim ratovati, ali Rusija je odlučila strateški djelovati i položiti prava na što više Arktičkog oceana, koji krije milijarde i milijarde dolara u prirodnim resursima. I još bitnije, zbog topljenja leda, postaje sve dostupniji te su na njega bacile oko Amerika i Kina. Koje u ovom trenutku dosta zaostaju za Rusijom, barem u ovoj ‘borbi’.

  – Rusija radi na tome da ima dominaciju na Arktikom i zbog toga je puno opasnija nego zadnjih desetljeća – rekla je 2021. za Wall Street Journal profesorica Rebecca Pincus s vojne akademije u Newportu. Navode i kako su ruski avioni s ove pozicije udaljeni tek sat vremena od najbliže američke baze na Grenlandu, ali i samo dva sata od New Yorka.

 • Ne obnavljaju se baze samo na arktičkim otocima. Duž sjeverne obale izgrađene su nove avionske piste i ‘ugrađeni’ sistemi S-400 za zračnu odbranu. Pojačana je i prisutnost nuklearnih podmornica koje štite ovo područje.

  – Takmičenje najjačih svjetskih država za premoć na Arktiku, korištenje novih ruta koje se otvaraju i eksploataciju prirodnih resursa sve je intenzivnije i Rusija je spremna odgovoriti na sve izazove. Mi smo pripremljeni – rekao je nedavno ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

  Cijeli zaljev Kola na Arktiku također je zadnjih godina u fokusu Kremlja. Izgrađene su nove baze, pa čak i cijeli gradovi, koji su dom isključivo vojnom osoblju. Putinov cilj je jasan. Više puta ga je komunicirao. On većinu Arktika smatra ruskim, dok Amerika zastupa tezu da je riječ o internacionalnim vodama.

 • – Ovo područje ključno je za rusku ekonomsku budućnost, ali i za njihovu vojsku. Zato su se s godinama stalno povećavala ulaganja u Arktik – navodi Centar za međunarodne i strateške studije.

  U zadnjim je godinama Rusija otvorila čak 50 prethodno zatvorenih arktičkih sovjetskih baza, a testirali su i hipersonične rakete, kao i podvodne dronove na nuklearni pogon.

  – Rusija pojačava svoje napore i ulaganja na Arktiku. Troše ogromne količine novca na razvijanje novih oružja i vojnih tehnologija na ovim otocima – rekao je prošle godine šef norveške mornarice Nils Andreas Stensones, javlja HighNorhtNews..

  Koja oružja, s kakvom razornom moći, i dalje nije poznato, ali svi stručnjaci se slažu kako je Arktik jedan od najvećih ‘saveznika’ Vladimira Putina u budućim pokušajima uspostavljanje dominacije i jačanja Ruskog geopolitičkog položaja. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,