Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lažnim ubicama s dark weba uplatio 24.000 eura za ubistvo: Uhapšen i optužen

Preuzmite sliku

Njemačke vlasti optužile su mladića (28) koji je preko interneta pokušao da unajmi plaćenog ubicu da ubije partnera žene u koju je zaljubljen.

Osumnjičeni je navodno platio hiljade eura kako bi pokušao da unajmi ubicu s lažne stranice na dark webu Ubicu je pokušao da unajmi u više navrata, piše Index.hr

Mladić je uhapšen u aprilu, a berlinski tužioci su sada saopštili da su ga optužili za pokušaj podsticanja na ubistvo.

Nijemac se registrovao na stranici na dark webu kako bi naručio ubistvo. Naveo je detalje, poput adrese i fotografije mete.

Prema tužiocima, osumnjičeni je rekao da bi ubistvo trebalo da izgleda kao nesrećan slučaj, poput saobraćajne nesreće ili pljačke. Ponudio je 9.000 eura, ali u bitkoinu. Ispričao je da mu je potom rečeno da plati više novca za drugog ubicu jer je prvi uhapšen. Mladić je pristao i ukupno uplatio 24.000 eura u bitkoinu.

Ubistva se nisu dogodila, jer je stranica za unajmljivanje plaćenog ubice lažna. Zato se mladić žalio i pokušao da unajmi trećeg plaćenog ubicu. Tada je tek saznao da je riječ o lažnoj stranici, kao i da mu novac neće biti vraćen.

Administrator web stranice čak je rekao osumnjičenom da se može predstavljati kao plaćeni ubica i prevariti druge potencijalne „klijente“, rekli su tužioci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,