Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lavrov u Ankari: Spremni smo garantirati sigurnost brodova sa žitaricama

Preuzmite sliku

Moskva je “spremna” garantovati sigurnost brodova sa žitaricama koji napuštaju ukrajinske luke, uz saradnju s Turskom, rekao je u Ankari ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Spremni smo garantovati sigurnost brodova koji napuštaju ukrajinske luke, u saradnji s našim turskim kolegama“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Lavrov je u utorak navečer stigao u Ankaru na razgovore o uspostavljanju sigurnosnih corridor, da bi se olakšao izvoz žitarica u Crnom moru.

Na zahtjev Ujedinjenih naroda, Turska je ponudila svoju pomoć za pratnju konvoja iz ukrajinskih luka, usprkos opasnosti od mina koje su tu postavljene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Cavusoglu je rekao da je plan UN-a “razuman i ostvarljiv” i da ga “Ukrajina i Rusija trebaju prihvatiti”.

Ukrajina je četvrti svjetski izvoznik kukuruza i bila je na putu da postane treći svjetski izvoznik žita prije rata. Zbog rata, koji je počeo 24. februara, cijene žitarica su skočile i prijete izazivanjem gladi u zemljama koje zavise od te hrane, posebno u Africi i na Bliskom istoku.

Cavusoglu je također ocijenio da je “legitimno” ukidanje sankcija koje se odnose na ruski izvoz poljoprivrednih i nekih drugih proizvoda.

“Ako trebamo otvoriti ukrajinsko međunarodno tržište, mislimo da je legitimno ukloniti prepreke za ruski izvoz”, rekao je Cavusoglu.

On je konkretno naveo izvoz ruskih “žitarica i gnojiva”, koji nije pogođen zapadnim sankcijama prema Moskvi, ali je zapravo spriječen zbog suspenzije bankarskih i finansijskih transakcija s Rusijom.

Neposredno prije rata, Kijev je izvozio mjesečno 12 posto žita, 15 posto kukuruza i 50 posto suncokretovog ulja na svjetskom nivou.

“U ovom trenutku imamo blokirano između 20 i 25 miliona tona. Na jesen to bi moglo dosegnuti između 70 i 75 miliona tona”, upozorio je ranije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,