Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kurz: Nove, strože mjere stižu čim trenutne isteknu

Preuzmite sliku

Austrija može očekivati nova stroga ograničenja nakon što za sedmicu dana isteknu trenutne mjere zatvaranja, najavio je kancelar Sebastian Kurz za list Kleine Zeitung. 

Nacionalno zatvaranje na snazi je do 7. decembra, ali još nije jasno što će to značiti za skijašku industriju – okosnicu turističkog sektora koji čini 15 posto austrijskog BDP-a.

Kurz je rekao da će Austrijanci sedmicama i mjesecima morati živjeti s ograničenjima i dodao da će nove mjere ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Predstavit će ih u srijedu.

“Što je veći broj zaraza, to će biti teže poduzeti korake za otvaranje”, rekao je Kurz u intervjuu za Kleine Zeitung.

Apres skija nema još barem godinu dana

“Morat ćemo živjeti s daljnjim masovnim ograničenjima nakon 7. decembra“, dodao je pa naglasio kako vlada planira oprezno otvarati trgovine i škole.

Austrijski kancelar rekao je da sportski i zabavni sadržaji neće biti dio prvih popuštanja mjera, ali vlada u dogledno vrijeme namjerava omogućiti organizovanje više pojedinačnih sportova na otvorenom.

“Pitanje turizma odvojeno je od toga. Ono što je već jasno, apres ski bit će moguć najranije za godinu dana“, naveo je Kurz, misleći na partijanje u planinskim barovima i restoranima.

Francuska, Italija, Austrija i Njemačka naredile su da žičare, koje bi sada i mogle raditi, ostanu zatvorene u nadi da će sva odmarališta imati koristi na vrhuncu sezone ako i kad se uspori širenje zaraze. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,