Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kruži lažni snimak Zelenskog s kokainom na stolu: Neko je na originalnu fotografiju ‘zalijepio’ drogu

Preuzmite sliku

Na lažnom snimku se vidi ukrajinski predsjednik Volodímir Zelenski tokom videopoziva s nekoliko ljudi, a pokraj njega je hrpica kokaina i kreditna kartica. Na originalnom snimku nema kokaina

Pokazatelj da se ratu u Ukrajini doista vodi na svim frontama je i posljednji pokušaj ocrnjivanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Na društvenim mrežama se naime pojavio lažni video snimak na kojem vidimo Zelenskog kako preko videopoziva razgovara s nekoliko ljudi, među kojima je i Elon Musk, a pokraj njega na stolu nalazi se hrpica bijelog praha i kreditna kartica.

Da je riječ o očitoj montaži pokazuje pogled na originalni snimak na kojem se na stolu ne vidi nikakav prah, a ni kartica.

Pretpostavlja se kako radi o ruskom pokušaju ocrnjivanja ukrajinskog predsjednika.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se lažnim snimkom napada Zelenskog. Sredinom prošlog mjeseca objavljen je video u kojem ukrajinski predsjednik objavljuje kapitulaciju.

Nakon toga, voditelj službe za sigurnosne protokole u Meti, firmi u čijem su vlasništvu Instagram i Facebook, izjavio je da su primijetili i uklonili lažnu video objavu.

Lažni video je najvjerovatnije napravljen pomoću “deep fake” tehnologije, što je bio prvi incident takve vrste tokom rata u Ukrajini. Stručnjaci kažu da je napravljen izuzetno loše, gotovo amaterski. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje