Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kremlj nakon 100 dana rata u Ukrajini tvrdi da su postigli ‘određene rezultate’

Preuzmite sliku

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, danas je komentirao ruska postignuća u prvih 100 dana rata u Ukrajini. Podvukao je da će se “rat nastaviti dok svi ciljevi specijalne vojne operacije ne budu postignuti”, prenosi RIA.

Kada je Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu krajem februara ove godine, ruski predsjednik je obećao da njegove snage neće okupirati susjednu zemlju.

Ali kako je invazija u petak ušla u 100. dan, čini se da je sve manje vjerovatno da će se Rusija odreći teritorije koju je zauzela u ratu.

– Mnoga naselja i mjesta su oslobođena od pronacističkih oružanih snaga Ukrajine i direktno od nacionalističkih elemenata – rekao je Peskov.

Rusija je više puta opisivala vlasti u Ukrajini kao neonaciste i nacionaliste, što su kvalifikacije za koje Kijev objašnjava da se koriste kao propaganda za opravdanje agresije na Ukrajinu.

– Jedan od glavnih ciljeva bila je zaštita ljudi u Narodnoj Republici Donjeck i Narodnoj Republici Luhansk. Poduzeli smo mjere kako bismo osigurali njihovu zaštitu i određeni ciljevi su postignuti – rekao je ovom prilikom Peskov referirajući se na dvije samoproglašene proruske paradržave u Ukrajini, čiju nezavisnost priznaje samo Rusija, prenosi ABC News.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje