Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kreću razgovori u EU o zaoštravanju uslova za izdavanje viza Rusima

Preuzmite sliku

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a koji će se u utorak i srijedu sastati na neformalnom sastanku u Pragu, razgovarat će o zaoštravanju uslova za izdavanje viza ruskim građanima i započeti raspravu o široj zabrani turističkih viza o čemu zasad nema saglasnosti.

Prema diplomatskim izvorima na koje se poziva britanska novinska agencija Reuters, ministri bi mogli postići načelni dogovor o suspenziji sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza s Rusijom što bi značilo da bi Rusi za vize plaćali 80 eura umjesto sadašnjih 35 eura. Suspenzija bi također značila sporiji postupak izdavanja viza.

“Rezultat neformalnog ministarskog sastanka vjerovatno neće biti sporazum o proširenju sankcija uključivanjem viza. Ali, suspenzija sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza bit će prvi korak i mi ćemo razgovarati o tome kako uključiti vize u sankcije”, rekao je diplomata na kojeg se poziva Reuters.

Češka, koja trenutno predsjedava Vijećem EU-a, prestala je izdavati vize Rusima i zauzima se za zabranu viza za ruske turiste na nivou EU-a, a u tome ima snažnu podršku baltičkih država. Međutim, Njemačka i još neke zemlje tome se protive tvrdeći da bi to moglo biti protiv pravila EU-a te da bi se time zatvorio izlaz za ruske disidente.

Rusi uglavnom ulaze na teritorij EU-a preko kopnenih granica pet susjednih zemalja, budući da su direktni letovi iz Rusije i EU-a suspendovani nakon što je Rusija napala Ukrajinu. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,