Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Korupcijska afera trese Njemačku: Zastupnici se bogatili na maskama

Preuzmite sliku

Više poslanika njemačkih Demohrišćana osumnjičeno je da su zgrtali stotine hiljada eura da bi lobirali za nabavku maski ove ili one firme.

Jednom od njih je ukinut imunitet. Afera je pikantna posebno u izbornoj godini.

Afera dolazi pola godine pred parlamentarne izbore u Njemačkoj i mogla bi da poljulja prednost koju ankete daju Demohrišćanima. U petak se bavarski savezni poslanik Georg Nüßlein povukao sa funkcije zamjenika šefa poslaničke grupe i obznanio da se na idućim izborima neće kandidovati.

Nüßlein je pod sumnjom da je uzeo 660.000 eura od jedne konsultantske kuće kako bi pomogao da određeni proizvođači zaštitnih maski dobiju velike državne porudžbine. Prošle sedmice je Državno tužilaštvo u Minhenu saopštilo da postoji osnovana sumnja na uzimanje mita. Provedene su racije na trinaest lokacija u Njemačkoj i Lihtenštajnu, izvještava DW.

I drugi pod sumnjom

Prema pisanju medija, Nüßlein je za nabavku maski jedne firme iz blizine Ofenbaha lobirao u saveznom i bavarskom ministarstvu zdravlja, kao i u saveznom Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sva tri ministarstva vode konzervativci.

Nedeljnik Spiegel piše da je Nüßleinn o nabavci maski direktno pričao sa ministrom zdravlja Jensom Spahnom. U Ministarstvu su za taj list rekli da su na početku pandemije „brojni poslanici” ukazivali Ministarstvu gde se može nabaviti zaštitna oprema. To je onda rađeno po propisima, tvrdi se u odgovoru.

Prethodno su poslanici Bundestaga jednoglasno ukinuli njegov poslanički imunitet. Uzimanje novca za opremu koja služi borbi protiv pandemije nailazi na „potpuno nerazumjevanje” i „odlučno se osuđuje”, saopštili su šefovi poslaničke grupe Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Te dvije stranke na izborima uvijek čine koaliciju.

Pod sumnjom je i poslanik CDU Niklas Lebel. On je, prema pisanju tabloida Bild, prihodovao 250.000 eura, zahtijevajući 12 centi po maski od dobavljača iz Kine, kako bi im obezbijedio državnu nabavku. Spiegel piše da ima sumnji i na druge demohrišćanske poslanike.

Nezgodan tajming

Korupcionaška afera je upalila alarme u centrali stranke u Berlinu. „Nalazim da je duboko nedostojno da se parlamentarci bogate na nabavci maski u najtežoj krizi od Drugog svetskog rata”, napisao je generalni sekretar CDU Paul Ziemiak na Twitteru.

U septembru su izbori za Bundestag, a posljednje ankete Demohrišćanima daju oko 33 odsto glasova i najveće šanse da predvode Vladu i poslije odlaska Angele Merkel u penziju. Već iduće nedelje (14. mart) su izbori u pokrajinama Baden-Virtemberg i Porajnje-Palatinat.

Kako piše Süddeutsche Zeitung, pandemija je donijela uzlet CDU, ali što duže traju ograničenja u svakodnevici, tako i podrška kopni. Zato su sadašnje afere velika opasnost po njih. „Ali optužbe ne štete samo CDU i CSU. Oni čitav parlament stavljaju na loš glas”, piše list.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,