Utorak, 17. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Korištenje kukaca za alternativni izvor proteina: Ličinke odobrene u EU kao ‘sigurne za jelo’

Preuzmite sliku

Države članice EU-a postigle su dogovor da se ličinke brašnara može označavati kao “inovativnu hranu” koja je sigurna za jelo, objavila je u utorak Europska komisija.

Dogovor znači da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela s dehidriranim velikim žutim brašnarom odnosno njegovim ličinkama (Tenebrio molitor).

“Korištenje kukaca za alternativni izvor proteina nije novo i redovito ih se jede u mnogim dijelovima svijeta”, ističe Komisija.

Velikog žutog brašnara morat će se jasno označavati kao takvog kada ga se koristi u prehrambenim proizvodima, osobito kako bi se upozorilo ljude koji bi mogli biti alergični.

Kukce se može koristiti za burgere, proteinske shakeove i kekse.

Komisija navodi da u ovom trenutku postoji još 11 zahtjeva za korištenjem kukaca za “novu hranu” u EU-u i razmotrit će ih Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Odluka o velikom žutom brašnaru bit će formalno usvojena u tjednima koji dolaze, navodi Komisija.

Ističući da je ovo prvi put da je neki kukac odobren za hranu u EU-u, Komisija napominje da se u nekim državama članicama već i prije moglo konzumirati kukce.

Ali to je bilo prije revizije europske uredbe o novoj hrani iz 2018. koja nalaže da cijeli kukci moraju biti odobreni za korištenje kao hrana.

Znanstvenici već godinama ističu da je veliki žuti brašnar jako nutritivno vrijedan, s puno proteina i zdravih masti.

Ličinke se može brzo uzgojiti u supstratima kao što su pekarski kvasac, pšenične mekinje, kukuruzni škrob i krumpirovo brašno.

Već se odavno mogu pronaći na tržnicama u zemljama jugoistočne Azije. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,