Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Konferencija “Stockholm+50”: Apel čovječanstvu da prekine samoubilački rat protiv prirode

Preuzmite sliku

U Stockholmu, glavnom gradu Švedske, održana je Svjetska konferencija o zaštiti životne sredine “Stockholm+50”, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferencija, koju su organizovale vlade Švedske i Kenija u saradnji sa Ujedinjenim narodima (UN), održana je 2. i 3. juna.

Konferenciji su prisustvovali generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, američki izaslanik za klimu John Kerry i predstavnici 129 država, Svjetske trgovinske organizacije i Svjetske banke.

Švedska premijerka Mangdelana Andersson istakla je da je Svjetska konferencija o životnoj sredini ponovo održana u Švedskoj nakon 50 godina.

Upozoravajući na ozbiljne hemijske prijetnje po životnu sredinu, Andersson je pozvala svjetske lidere da poduzmu brze i odlučne korake u donošenju potrebnih mjera predostrožnosti.

Predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta skrenuo je pažnju na izazove sa kojima se suočavaju zemlje u razvoju i pozvao bogate i razvijene države da ispune svoje obaveze u pogledu finansiranja klimatskih promjena.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres također je pozvao čovječanstvo da prekine samoubilački rat protiv prirode upotrebom fosilnih goriva. Apelovao je na zemlje da ulažu u obnovljive izvore energije i rješenja zasnovana na prirodi.

“Gubitak biodiverziteta je prijetnja za više od tri milijarde ljudi. Zagađenje i otpad odnose oko devet miliona života godišnje”, upozorio je Guterres.

Organizatori su objavili da je cilj konferencije “Stockholm+50” bio da se brzo i efikasno djeluje u ispunjavanju obećanja o klimatskim promjenama, biološkoj raznolikosti i usvajanju zelenih planova oporavka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje