Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Konačno zabranjeno plasiranje istih proizvoda dvostruke kvalitete

Preuzmite sliku

Zabranjena je praksa plasiranja proizvoda dvostrukog kvaliteta na zajedničkom tržištu Unije, objasnila je zastupnica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan.

Evropske institucije konačno su odlučile zabraniti plasiranje proizvoda dvostruke kvalitete na evropsko tržište, objavila je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Borzan je, kako prenosi HINA, izvijestila da su Evropska komisija, Evropski parlament i Evropsko vijeće usuglasili rješenje problema različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije.

 • “Stvorena je zajednička pozicija između triju institucija. Najvažnije je da se zabranjuje praksa plasiranja proizvoda dvostruke kvalitete na zajedničkom evropskom tržištu. Sve skupa je to završilo u četvrtak uvečer nakon maratonskog sastanka. Posljednji trijalog trajao je više od 10 sati i možemo reći da je to posve logično, jer je to tema koja je vrlo osjetljiva i koja s jedne strane izaziva jake emocije građana koji se osjećaju oštećeno u ovoj priči, ali i emocije velikih igrača na tržištu koji ostaju bez velikog profita zbog promjene prakse”, rekla je Borzan na konferenciji za štmapu.

  U konačnim pregovorima odlučeno je kako će se postojeća Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi dopuniti zakonom o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda, a kazna proiozvođačima za kršenje legislative za proizvođače bit će do četiri posto ukupnog prometa.

  Veliki iznos kazne i velika pobjeda

  “To je zaista veliki iznos. To je iznos koji će svaki proizvođač svakako uvažiti jer ukupan promet od četiri posto velika je stavka”, kazala je Borzan, objasnivši da se radi o mjeri odvraćanja.

  Socijaldemokratska zastupnica naglasila je i kako postoje određeni izuzeci od primjene ove prakse poput poštivanja nacionalnog zakonodavstva ili iskorištavanja dostupnih lokalnih sirovina, odnosno voća i povrća koje se koristi za industrijsku izradu prehrambenih proizvoda.

  “U tom slučaju smatram da je to pozitivno jer potiče lokalno poljoprivredno gospodarstvo i omogućava građanima da zadrže one okuse na koje su navikli kroz čitav svoj život”, smatra Borzan.

  Dogovorena je i sigurnosna odredba kojom bi se revizija učinka Direktive trebala provesti do kolovoza 2022. godine kako bi se utvrdilo funkcionira li u praksi te treba li unositi dodatne izmjene.

  “Radi se o zaista velikoj pobjedi. Iduće sedmice će ovu varijantu, koja je sinoć dogovorena, usvajati Vijeće. Evropski parlament direktivu usvaja na plenarnoj sjednici sredinom travnja čime će proces biti potpuno završen”, zaključila je Borzan. (AJB | Agencije)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje