Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Konačna odluka: Njemačka šalje svoje vojnike u BiH sa ciljem osiguravanja mira i stabilnosti u državi

Preuzmite sliku

Zastupnici u njemačkom Bundestagu usvojili su danas odluku kojom se odobrava slanje 50 njemačkih vojnika u BiH, koji će u našoj zemlji boraviti u sklopu EUFOR-ove misije Althea.

Bundestag je odobrio slanje njemačkih vojnika na osnovu zahtjeva njemačke vlada koja je procijenila kako bi slanje vojnika u Bosnu i Hercegovinu doprinijelo miru i stabilnosti naše zemlje.

Ovu odluku Bundestag je usvojio sa 518 glasova za, 96 glasova protiv dok su tri zastupnika bila suzdržana.

– Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, istaknuto je.

Dodaju kako njemačka vlada i dalje ima interes za održavanje stabilnosti BiH, te su kazali kako je krajnji cilj prevazilaženje etničkih podjela i ulazak BiH u Evropsku uniju.

– Trideset godina nakon početka rata, federalna vlast i dalje ima veliki interes za održivu stabilizaciju Bosne i Hercegovine, u kombinaciji s razvojem ka mirnoj i demokratskoj ustavnoj državi koja može samostalno garantirati slobodu i sigurnost svojih građana. Pored pomirenja i prevazilaženja etničkih podjela, cilj je i integracija Bosne i Hercegovine u EU i euroatlantsku zajednicu, poručeno je. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,