Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Komšić – Papa: Vatikan će i dalje pružati podršku BiH kao multietničkoj državi

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovie Željko Komšić prisustvovao je danas na audijenciji kod Svetog Oca pape Franje, a nakon toga sastao se i s državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Komšić je upoznao papa Franju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je i o odnosima Svete stolice i Bosne i Hercegovine, te je naglašeno je da će Vatikan i dalje pružati  konstruktivnu političku podršku BiH kao multietničkoj državi, te podršku njenom putu ka euroatlanskim integracijama.

Komšić je istakao da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino riješenje njeno članstvo  u NATO-u i Evropskoj uniji. Potvrđena je potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudih prava i svih građana Bosne i Hercegovine.

 • Razgovarano je i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu, kao što su mir i sigurnost, poticanje dijaloga i kako odgovoriti na izazove s kojima se susreću zemlje zapadnog Balkana.

  Na kraju susreta, Komšić je poklonio papi Franji poseban poklon, autentično umjetničko djelo sarajevskog akademskog kipara Enesa Sivca, raspelo Isusa Krista, kao i originalnu repliku Župne crkve Sv. Josipa na Marijn dvoru u Sarajevu, oba urađena posebno za ovu priliku.

  Komšić i državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolini dotakli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koji je Komšić potpisao  prethodnom mandatu 2007. godine.

  Sagovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje osnovnih ljudih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regiji. I ovaj put je iskazana briga Svete Stolice o kontinuiranom napuštanju Bosne i Hercegovine, a osobito mladih.

  Susretu predsjedavajućeg Komšića s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinijem prisustvovao je i mons Miroslaw Wachowski, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. (FENA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje