Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kokoške ponovo prave probleme: Milioni će morati biti uništeni u Holandiji

Preuzmite sliku

Milioni kokošaka možda će morati biti uništene u Holandiji nakon što su tragovi potencijalno opasnog insekticida pronađeni u jajima, saopštilo je holandsko poljoprivredno udruženje LTO.

Supermarketi u nekoliko evropskih zemalja povukli su milione jaja iz prodaje zbog straha od potencijalne kontaminacije insekticidom. LTO tvrdi da potrošači nisu ugroženi.

“Za potrošače je ovo najvećim dijelom završeno, ali to nije slučaj sa farmerima. Biće potrebne sedmice, ako ne i mjeseci prije nego što proizvodnja bude mogla da se nastavi”, rekao je zvaničnik ovog udruženja Johan Bonen.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je insekticid “fipronil” umjereno toksičan, ali napominje da veće količine mogu da oštete organe. Vlasti Holandije i Belgije utvrdile su da je izvor insekticida kompanija iz Holandije koja isporučuje proizvode za čišćenje.

Farmeri u Holandiji već su uništili stotine hiljada kokošaka poslije izbijanja ove afere, ali se na tržište mogu vratiti tek kada u jajima sa njihovih farmi ne bude tragova “fipronila”. Nova kriza uslijedila je nakon što je krajem prošle godine zbog epidemije ptičijeg gripa uništen veliki broj kokošaka u sjevernoj Eropi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje