Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koja zanimanja će se od 2020. najviše tražiti u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Od marta 2020. u Njemačkoj na snagu stupa novi zakon, kojim će biti olakšana procedura zapošljavanja kvalifikovanih radnika rođenih van Evropske unije.

Angela Merkel je naglasila da Njemačka privreda vapi za radnicima različitih profila, što može biti posebno olakšanje za državljanje Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja koji planiraju da napuste domovinu.

Prema posljednjim procjenama, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mjesta. U ekonomski najjačoj članici EU radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije.

– Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalifikovane radnike izvan EU. Bez dovoljno stručnjaka nijedna privreda ne može da preživi – upozorila je Angela Merkel u redovnoj videoporuci subotom koju je potpuno posvetila novom zakonu.

Ona je istakla da se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

– Mi trenutno imamo brojne zanatske proizvodnje i preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom – istakla je Merkel.

Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupa na snagu 1. marta 2020. godine, a cilj mu je da otvori put radnicima van EU da dođu i ostanu da žive u Njemačkoj.

Njemačkoj su najviše potrebni inženjeri elektrotehnike, metalski inženjeri i inženjeri mehatronike, kuhari, medicinske sestre, negovatelji, IT stručnjaci, programeri softvera. (noizz.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,