Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kod Pompeja otkrivena očuvana ceremonijalna kočija

Preuzmite sliku

Arheolozi su otkrili jedinstvenu ceremonijalnu kočiju iz doba Rima u vili nedaleko od Pompeja, grada koji je nestao pod vulkanskim pepelom i lavom 79. godine nove ere.

Skoro savršeno očuvana kola, izrađena od željeza, bronze i lima, pronađena su nedaleko od štala drevne vile na lokaciji Civita Giuliana, oko 700 metara sjeverno od zidova drevne Pompeje.

Massimo Osanna, direktor arheološke lokacije Pompeji, rekao je da je kočija prva ove vrste koja je pronađena u oblasti.

Arheolozi su do sada pronalazili funkcionalana vozila koja su korištena za rad i transport, ali ne i ceremonije.

 • “Ovo je izvanredno otkriće koja nam pomaže da bolje razumijemo antički svijet”, rekao je Osanna i dodao da se kočija koristila u vrijeme lokalnih proslava, kao što su parade i procesije.

  Ministarstvo kuluture saopštilo je da je ovo jedinstveno otkriće, bez presedana u Italiji.

  U Pompejima, gradu 23 kilometara jugoistočno od Napulja, u trenutku erupcije Vezuva živjelo je oko 13.000 ljudi. Jačina erupcije poredi se sa višestrukim atomskim bombama.

  Oko dvije trećine grada na 66 hektara do sada je otkriveno. Ruševine su prvi put otkrivene u 16. vijeku, a iskopavanja su počela 1750. godine.

  “Pompeji nastavljaju da nas zadivljuju i tako će biti još puno godina, imamo još da istražimo 20 hektara“, rekao je ministar kuluture Dario Franceschini.

  Pompeji, rijedak pokazatelj grčko-rimskog načina života, jedna je od najvećih turističkih atrakcija Italije i na listi je Svjetske baštine UNESCO-a. (Slobodna Evropa)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,