Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ko je uhapšeni mafijaški boss: Oteo je i mučio dječaka pa ga otopio u kiselini, ubijao i suce

Preuzmite sliku

Matteov otac Francesco, poznatiji kao Don Ciccio, bio je poznati talijanski mafijaš koji je surađivao i s Totom Riinom te Bernardom Provenzanom

Matteo Messina Denaro bio je posljednja snažna veličina Cosa Nostre. Uspješno je bježao talijanskoj policiji 30 godina, a naposljetku je uhvaćen u privatnoj klinici u Palermu. U njegovom hapšenju učestvovale su stotine policajaca i specijalaca.

I Matteov otac Francesco, poznatiji kao Don Ciccio, bio je poznati talijanski mafijaš koji je surađivao i s Totom Riinom te Bernardom Provenzanom.

Policija je u septembru 2022. navela da je Matteo još uvijek mogao naređivati i upravljati mafijom u području oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, njegovog regionalnog uporišta, uprkos dugom bijegu.

Prijeti mu i doživotna kazna zbog učestvovanja u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993. u kojima je ubijeno 10 ljudi.

– Čut ćete još za mene. Slikat će me kao vraga, ali sve su to laži – napisao je iste godine u pismu tadašnjoj djevojci Anđeli.

Po Giacomu Di Girolamu, autoru biografije Messine Denara nazvane “Nevidljivi”, mafijaš je prvi put ubio kad mu je bilo dvadeset. Do 1996. ubio je ili je pokušao ubiti 61 osobu. Za koliko se ta brojka povećala zadnjih 20 godina nije poznato.

“Mogao bih napuniti groblje ljudima koje sam ubio”, često se hvalio.

Poznat je po tome da je dao ubiti nekoliko italijanskih sudaca, ali i po okrutnom ubojstvu Giuseppea Di Mattea.  Dječaka je oteo lažni policajac koji je surađivao s mafijašem Giovannijem Bruscom, poznatijim kao Koljačem.

Giuseppe je imao svega 12, a otmičari su ga mučili gotovo 800 dana te njegovo beživotno tijelo otopio u kiselini 1996. godine.

Giuseppeov otac bio je bivši mafijaški saradnik, a nakon otmice sarađivao je s policijom o brojnim ubistvima sudaca iz 90-ih. Ipak, nikad nije dočekao da ponovno vidi sina. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje