Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ko je napadač na rusku školu? Imao je majicu s kukastim križem

Preuzmite sliku

Broj umrlih u napadu na školu u ruskom gradu Iževsku u ponedjeljak narastao je na trinaest, a među njima je sedmero djece, objavili su ruski dužnosnici. Motiv napadača koji je sebi oduzeo život nije poznat. Napad se dogodio u prijestolnici Udmurtije, regije smještene oko tisuću kilometara istočno od Moskve. 

Završio tu školu, imao iscrtan kukasti križ na majici

Tamošnje vlasti objavile su da je među umrlima sedmero djece, dvoje učitelja i dvoje čuvara, a dvadesetak ljudi je povrijeđeno. Ruske vlasti objavile su identitet napadača. Riječ je o Artemu Kazantsevu, rođenom 1988. godine u gradu Iževsku i završio je školu u koju je danas upao i ubio najmanje 13 ljudi, od čega sedmero djece, a ranio ih više od 20.

Vezano | Pucnjava u školi u Rusiji, najmanje šestero mrtvih, među njima i djeca 

Trenutno traje pretres njegovog prebivališta i istražuje se povezanost s neofašistima i privrženost nacističkoj ideologiji. Naime, ruske vlasti objavile su da je napadač imao crnu majicu na kojoj je crvenom bojom iscrtan kukasti križ u krugu, dva pištolja i hrpu šaržera punih metaka kalibra 9 mm. Na njima je crvenom bojom bilo ispisano “mržnja”.

Nekoliko pucnjava u proteklim godinama

Rusija je proteklih godina imala nekoliko pucnjava u školama. U maju 2021. naoružani tinejdžer ubio je sedmero djece i dvoje odraslih u 280 kilometara udaljenom Kazanu. U aprilu ove godine naoružani muškarac ubio je dvoje djece i učitelja u vrtiću u centralnoj regiji Uljanovsk, također u blizini Kazana i Iževska, prije nego što je počinio samoubistvo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje