Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kličko: Uklonit ćemo iz Kijeva skulpturu koja simbolizira prijateljstvo Ukrajine i Rusije

Preuzmite sliku

Nad spomenikom se proteže luk od titana u obliku duge, a Kličko je rekao da će luk, koji je izvorno nazvan Luk prijateljstva naroda, ostati na svome mjestu, ali da će biti preimenovan i istaknut bojama ukrajinske zastave

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je kako će radnici razmontirati skulpturu iz sovjetske ere u centru Kijeva koja simbolizira prijateljstvo Rusa i Ukrajinaca.

– Ove sedmice ćemo razmontirati brončanu skulpturu radnika, podignutu 1982. kako bi se komemorirala ‘reunifikacija Ukrajine s Rusijom’. Osam metara metala koji simbolizira takozvano prijateljstvo dva naroda bit će uklonjeno iz središta Kijeva – rekao je Kličko.

Nad spomenikom se proteže luk od titana u obliku duge, a Kličko je rekao da će luk, koji je izvorno nazvan Luk prijateljstva naroda, ostati na svome mjestu, ali da će biti preimenovan i istaknut bojama ukrajinske zastave.

Podsjetimo, danas je 61. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nastavilo se rusko granatiranje na istoku Ukrajine, a prema regionalnim dužnosnicima poginuli su civili u sjeveroistočnom Harkivu i istočnom Donjecku.

Vladimir Putin izgubio je interes za rješavanje situacije u Ukrajini diplomatskim razgovorima, pokazala su izvješća Financial Timesa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje