Četvrtak, 6. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Klagenfurt: Hrvat osuđen uslovno na 15 mjeseci zatvora zbog Hitlerovog pozdrava

Preuzmite sliku

Jedan 51-godišnji hrvatski državljanin osuđen je jučer u Klagenfurtu na 15 mjeseci zatvora uslovno zbog isticanja simbola iz razdoblja nacionalsocijalizma tj. pozdrava tzv. Hitlerovim pozdravom na komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u maju u Bleiburgu.

Optuženi je priznao krivicu ali je upozorio na to da se nalazio u alkoholiziranom stanju. Na alkotestu nakon privođenje kod njega je utvrđeno 1,2 promila alkohola u krvi.

51-godišnji državljanin Hrvatske je objasnio kako se osjećao pozvanim podići ruku u Hitlerov pozdrav nakon što je vidio hrvatsku zastavu s ustaškim obilježjima. On je objasnio kako su i njegov otac i ujak bili pripadnici ustaške vojske te je istovremeno izrazio žaljenje zbog počinjenog djela, prenosi Fena.

Na komemoraciju u Bleiburgu prvo nije htio ići ali su ga, kako je objasnio, „nagovorili poznanici“.

Sutkinja je uslovnu kaznu objasnila pokajničkim stavom optuženog i alkoholiziranim stanje.

„Daljnji zatvor nije više potreban jer je optuženi već proveo više od mjesec dana u pritvoru“, objasnila je sutkinja Michaela Sanin.

Ovo je prvi od tri procesa vezanih uz isticanje zabranjenih simbola na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama komunističkih zločina u Bleiburgu. Ostala dva procesa planirana su za 29. juni.

Petorica hrvatskih državljana su optužena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom i isticanja znakovlja specijalnih nacističkih SS jedinica iz Drugog svjetskog rata.

Uoči ovogodišnje komemoracije u Bleiburgu austrijska javnost je pojačala pažnju na događaje oko ovog skupa te posebno na povredu austrijskog zakona o zabrani isticanja nacionalsocijalističkih simbola.

Na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Evropskog parlamenta pokrenuta je i inicijativa da se i simboli ustaškog režima uvrste u zabranjene simbole. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje