Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kina u Italiju šalje svoje stručnjake i osam tona medicinskih potrepština

Preuzmite sliku

 Tim od 14 medicinskih stručnjaka iz provincije Fujian iz istočne Kine otputovao je u srijedu ujutro za Italiju kako bi pomogao u borbi protiv epidemije COVID-19.

Tim čine stručnjaci iz nekoliko bolnica i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Fujiana, kao i epidemiolog s nacionalnog CDC-a i pulmolog provincije Anhui, prenosi Xinhua.

Stručnjaci su specijalizovani za područja koja uključuju respiratornu, intenzivnu njegu, zarazne bolesti, bolničku kontrolu infekcija, tradicionalnu kinesku medicinu i njegu, prenosi Fena.

Njihove će misije uključivati ​​razmjenu iskustava u prevenciji i kontroli COVID-19 s lokalnim bolnicama i stručnjacima te pružanje savjeta o liječenju.

Oni će također pružiti svoja iskustva u prevenciju bolesti kineskim zajednicama i studentima u Italiji, a dat će im zaštitnu opremu i tradicionalne kineske lijekove.

Kineski stručnjaci će uglavnom raditi u toskanskoj regiji Italije.

Avion bi trebao stići u Milano u 16.45 sati.

U avionu iz Kine je poslano osam tona medicinskih potrepština koje je pokrajina donirala, uključujući 30 ventilatora, 20 kompleta medicinskih monitora, 3.000 zaštitnih odijela, 300.000 medicinskih maski, 20.000 maski N95 i 3.000 vizira za  lice.

Prije toga, Kina je poslala dvije medicinske ekipe s ukupno 22 osobe i više od 20 tona sanitetskog materijala kako bi pomogla italijansku borbu protiv epidemije.

COVID-19 je u utorak navečer u Italiji odnio 6.820 života, što je od izbijanja pandemije najviše smrtnih slučajeva  u jednoj državi.

Ukupan broj novih slučajeva koronavirusa u Italiji dosegao je 69.176, što je najveći broj izvan Kine, navodi Xinhua.

Huang Yu, provincijski zdravstveni dužnosnik i vođa tima, rekao je da je Kina stekla veliko iskustvo u svojoj borbi protiv bolesti, te su spremni to podijeliti sa svojim italijanskim kolegama.

“Čast nam je što smo dobili zadatak koji nam je dodijelila naša država. Dat ćemo sve od sebe kako bismo pomogli italijanskom narodu da se riješi teškoće”, rekao je Huang.

Xu Nengluan, direktor odjeljenja za zarazne bolesti provincijske bolnice Fujian, već dva mjeseca liječi bolesnike COVID-19.

“Za naše ljekare spašavanje života ne zna granice”, rekao je Xu komentarišući svoj novi zadatak u Italiji.

Kineska vlada najavila je pomoć za 82 zemlje, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Afričkoj uniji, uključujući testne setove, maske i zaštitna odijela. Mnoge su zalihe stigle do primatelja, objavilo je prošlog petka kinesko ministarstvo vanjskih poslova. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje